Ako ste odrasli u Bosni i Hercegovini, velike su šanse da vas miris dunja odmah vrati u djetinjstvo – u kuhinju vaše nane ili mame, gdje se na šporetu polako krčkao specijalitet od dunja.
Jedan od tih specijaliteta je i sir od dunja. Taj gusti, mirisni i slatki zalogaj bio je obavezni dio zimnice u mnogim porodicama, često poslužen uz kafu, domaće kolače ili kao posebna delicija za goste.
Danas vam donosimo provereni recept za sir od dunja, onakav kakav se pravio decenijama unazad – bez dodatnih aditiva, želatina i modernih prečica. Samo dunje, šećer, malo limuna i strpljenje.
Sastojci:
- Zdrave, zrele dunje
- Šećer (u istoj količini kao pasirane dunje)
- Limunov sok
- Voda
Priprema:
Prvo se priprema voće
Dunje operite, ogulite i isijecite na četvrtine. Pažljivo odstranite sredinu sa sjemenkama. Ubacite ih u šerpu s malo vode i stavite da se kuhaju dok potpuno ne omekšaju.
Pasiranje
Kada su kuhane, dunje ocijedite, ali sačuvajte malo tekućine. Zatim ih ispasirajte – možete koristiti pasirku, blender ili ih jednostavno izgnječiti rukom ako su dovoljno mekane.
Priprema šećera. U drugoj šerpi pomiješajte šećer s malo vode i kuhajte na srednjoj vatri. Kada se šećer počne kristalizirati i formirati sitne grudvice, vrijeme je za sljedeći korak.
Kombiniranje
Na svaki kilogram pasiranih dunja dodajte jedan kilogram šećera. Sve zajedno kuhajte, miješajući drvenom kašikom da ne zagori. Kuhanje traje 45 minuta do sat vremena, nekad i duže, zavisno od količine i jačine vatre. Sir je gotov kada povučete kašiku po dnu šerpe, a iza nje ostaje čist trag.
Završni dodir
Na kraju dodajte malo svježe iscijeđenog limunovog soka – on će pojačati ukus i pomoći konzistenciji.
Oblikovanje
Smjesu dok je još vruća sipajte u kalupe koje ste prethodno navlažili vodom. Poravnajte površinu nožem i ostavite da se hladi i stegne.
Sušenje i čuvanje
Kada se sir ohladi i dovoljno stisne, pažljivo ga izvadite iz kalupa i ostavite na dasku ili tacnu da se suši na hladnom i prozračnom mjestu. Najbolje je da tu ostane nekoliko dana, čak i sedmicu – sir će tako dobiti pravu čvrstoću i teksturu.

Sir od dunja najbolje je čuvati u papiru za pečenje ili pamučnoj krpi, na tamnom i hladnom mjestu. Može trajati mjesecima, a s vremenom postaje još ukusniji.