Savršen desert s hrskavom podlogom od keksa i bogatim kremastom nadjevom, idealan za svaku prigodu.
Cheesecake je zasigurno jedna od omiljenih poslastica, a kada se spoje kremasti mascarpone i svježi limun, rezultat je jednostavno neodoljiv.
Ova torta savršeno balansira bogatstvo okusa i osvježavajuću kiselost limuna, stvarajući nevjerojatno kremastu teksturu koja se topi u ustima. Međutim, ono što ovu verziju čini posebnijom jeste upravo njen način pripreme – za najbolji rezultat, cheesecake je potrebno pripremiti unaprijed i pustiti da se ohladi preko noći, piše žena.hr.
Time se svi okusi potpuno razviju, a torta dobije onu savršenu, svilenkastu teksturu koju svi obožavamo. Za dodatan vizualni i okusni dojam, možete je ukrasiti s kupovima slatke meringe, koje uz malu pomoć brenera možete zapeći, dajući torti završni, elegantan izgled.
Sastojci:
- 160 g krekera po želji (petit, digestive, čokoladni, integralni itd.)
- 10 g šećera
- 1 prstohvat soli
- 50 g maslaca
- 450 g krem sira (zagrijanog na sobnu temperaturu)
- 225 g mascarpone sira (zagrijanog na sobnu temperaturu)
- 200 g šećera
- 1 žličica vanilin šećera (može i ekstrakt)
- 60 ml svježe iscijeđenog limunovog soka
- fino naribana korica 1-2 limuna
- 3 velika jaja
Priprema:
- Zagrijati rernu na 180 °C. Okrugli kalup s odvojivim dnom (promjera 20 cm) lagano namaži maslacem, a zatim dno obložiti papirom za pečenje.
- U manjoj posudi na laganoj vatri polako otopi maslac. Posudu skini s vatre i pričekaj da se maslac malo ohladi. U kuhinjskom mikseru sitno samelji kekse. Dodajte otopljeni maslac, sol i šećer te dobro promiješajte kako bi se keksi i maslac povezali u homogenu smjesu.
- Polovinu smjese s keksima stavi u kalup i pritisni je dlanovima da se dobro učvrsti na dnu. Preostalu smjesu pritisni uz rub kalupa kako bi napravio mali rub. Keks podlogu peci u prethodno zagrijanoj rerni 8 minuta. Kada je pečena, izvadi je iz rerne i ostavi da se ohladi.
- Dok se podloga hladi, pripremiti nadjev. U zdjelu stavi krem sir, mascarpone i šećer. Električnim mikserom na srednjoj brzini dobro promiješaj sve sastojke dok ne dobiješ glatku kremu. Zatim smanjite brzinu miksera i dodajte vaniliju, limunovu koricu i sok. Postepeno dodavati jaja, jedno po jedno. Miješajte na niskoj brzini dok se ne dobije jednolična kremasta smjesa, a zatim prestati sa miješanjem.
- Kremu prelijte preko ohlađene podloge. Površinu izravnajte. Cheesecake peći na 160 °C još 50 do 60 minuta. Važno je da u prvoj polovici pečenja ne otvarate vrata rerne.
Cheesecake je pečen kada je na rubovima čvrst, dok je sredina još uvijek mekana i lagano se trese kad pomaknete kalup. Isključite rernu, zatvorite vrata rerne i ostavite da se torta hladi u ugašenoj rerni još sat vremena. Zatim uklonite kalup iz rerne i tortu ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom je stavite u frižider na nekoliko sati (najbolje preko noći), piše Okusno.je.