Tajna je u višnjama

Recept za jedinstvenu francusku krempitu

Autor: Žene.ba
Recept za jedinstvenu francusku krempitu
Foto: Ilustracija

Krempita je mnogima omiljeni slatkiš, a francuska verzija dobro poznatom receptu dodaje višnje.

Sastojci

  • 500 g lisnatog tijesta
  • 1,5 l mlijeka
  • 200 g putera
  • 10 kašika šećera
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 240 g pudinga od vanilije

Krema od višanja

  • 500 g višanja
  • 100 g šećera
  • 1 puding od višanja
  • 1 kašika gustina
  • 100 ml vode

Ostalo

  • 250 ml vrhnja za šlag
  • šećer u prahu

Priprema

U 500 ml mlijeka razmutiti puding, dodati 3 kašike šećera. Preostali litar mlijeka sipati u šerpu, dodati 7 kašika šećera i ostaviti da kuha. Dodati puding i kuhati, kad se zgusne skloniti s vatre. Ohladiti, pa dodati 100 grama maslaca. Kada se potpuno ohladi izmutiti preostali maslac i dodati u puding. Na kraju, kada je fino izmiješano dodati umućeno vrhnje za šlag pa umutiti mikserom.

Razviti lisnato tijesto na dimenzije 30x35cm, izbockati viljuškom i peći na 220 stepeni. Postupak ponoviti i sa drugim komadom lisnatog tijesta. Višnje izmiješati sa šećerom. Kada puste sok, staviti da prokuha. Sjediniti 100 ml vode, puding i gustin pa sipati u višnje. Neprestano miješati, dok krema dobije gustinu. Prohladiti, ali ne potpuno.

U pleh staviti pečeni list lisnatog tijesta pa premazati polovinom kreme. Preko staviti fil od višanja. Preko višanja staviti preostalu polovinu kreme. Umutiti vrhnje za šlag pa premazati preko kreme. Preostali list lisnatog tijesta izmrviti, pa posuti preko šlaga. Dobro ohladiti i posuti prah šećerom.