Hurme i banane ističu se svojom slatkoćom pa u receptima za kolače smanjuju potrebu za dodanim šećerom. Drugim riječima, prirodni su zaslađivači, a pored toga obiluju vlaknima i vitaminima. Kada spojimo hurme i banane, dobijemo pun pogodak po pitanju slatkoće, što će posebno odgovarati sladokuscima.
Evo recepta koji možete iskoristiti kada vam se jede nešto slatko, a da sadrži samo prirodno prisutan šećer.
Za ovaj kolač, pored banana i hurmi, trebat će vam dobro poznati sastojci koje imate u svojim kuhinjskim ladicama.
Sastojci:
- 1,5 šoljica integralnog brašna
- 1 šoljica hrimi bez košpica
- 2 zrele banane
- 2 jaja
- 1/4 šoljice otopljenog kokosovog ulja
- 1 čajna kašika ekstrakta vanilije
- 1 čajna kašika praška za pecivo
- pola čajne kašike sode bikarbone
- pola čajne kašike cejlonskog cimeta
- 1/4 šoljice sjeckanih oraha
- prstohvat soli.
Priprema
Hurme prelijte toplom vodom i ostavite ih 10 minuta u vodi da omekšaju.
Nakon što su omekšale, ocijedite hurme , ubacite ih u blender i izblendajte u pastu.
Zagrijte rernu na 180 °C.
Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje.
U velikoj zdjeli usitnite banane vijuškom pa dodajte jaja, otopljeno kokosovo ulje i ekstrakt vanilije te sjedinite sastojke.
Dodajte u smjesu pastu od hurmi i pomiješajte.
U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, sodu bikarbonu, cimet, so i prašak za pecivo. Dodajte i sjeckane orahe, a ako ih ne volite, preskočite ih.
Postepeno dodajte suhe mokrim sastojcima i sjedinite smjesu.
Prelijte smjesu u kalup za pečenje i pecite do 50 minuta.
Čačkalicom provjerite je li kolač pečen, a prije posluživanja pustite da se malo ohladi i dodatno ga posipajte cimetom po želji.