Zimsko skladištenje

Savršena zimnica: Salata od mrkve i bijelog luka

Autor: Žene.ba
Savršena zimnica: Salata od mrkve i bijelog luka
Foto: Freepik

Zimsko skladištenje je neizostavan dio svake domaće trpeze, a ništa ne miriše na jesen kao tegla puna boja i okusa domaće salate.

Ako volite jednostavne recepte koji ne oduzimaju puno vremena, ovaj zimski recept od mrkve i bijelog luka bit će pravi izbor.

Ne samo da je nevjerovatno pristupačan, već je i ukusan – kombinacija slatkoće mrkve i ljutog bijelog luka je pun pogodak.

Ova zimska salata od mrkve i bijelog luka osvježava svako jelo i daje punoću prilično blagim okusima, poput piletine.

Osim toga, vrlo je jeftina, priprema je toliko jednostavna da ćete je sigurno praviti svake godine. Pripremite tegle, jer kada je jednom probate - nećete moći zamisliti zimu bez nje.

Sastojci:

  • 2 kg mrkve
  • 1 veza svježeg peršuna
  • 1 glavica bijelog luka
  • 200 ml sirćeta
  • 80 ml ulja
  • 2 kašike soli
  • 2 kašike šećera
  • kipuća voda po potrebi

Priprema:

Mrkvu naribajte na krupnom rendetu, peršun sitno nasjeckajte, a bijeli luk očistite i narežite na tanke trakice.

U velikoj zdjeli pomiješajte mrkvu, peršun i bijeli luk. Dodajte sol, šećer, ulje i sirće, a zatim sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine.

Smjesu sipajte u čiste, sterilizirane tegle, lagano pritisnite kašikom da ne ostane praznog prostora. Svaku teglu napunite kipućom vodom do vrha.

Zatvorite tegle i pasterizirajte ih u rerni na 100°C oko 20-30 minuta.

Nakon pasterizacije, ostavite tegle da se postepeno ohlade, a zatim ih čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.