Spoj tradicije za 2. dan Ramazana: Begova čorba, Ašćikadunine sarmice i Hurmašice s džemom
Za današnji iftarski meni pripremili smo savršen spoj tradicionalnih jela koja će vaša čula potpuno oduševiti. Počinjemo bogatom i aromatičnom begovom čorbom, zatim uživamo u sočnim ašćikadunim sarmicama koje će vas podsjetiti na domaće okuse, a za kraj, neizostavan desert – hurmašice sa džemom koje će svakom zalogaju dodati dašak slatke tradicije.
PREDJELO
BEGOVA ČORBA
Sastojci
- 500g kokošijeg mesa
- 200g mrkve, celer, peršun (korijen)
- 50g bamije
- 20g riže
- 2dl milerama
- 3 žumanjca
- sok od limuna i so

Priprema
Kokošije meso operite, stavite u hladnu vodu, očistite mrkvu, peršun i celer i sve stavite da se kuha, uz dodatak soli. Kada je meso kuhano, izvadite ga iz posude, a supu procijedite.
Povrće isijecite na kockice. Meso očistite od kostiju i isijecite na kockice. Zatim sve (meso, povrće i supu) staviti u sud i u to dodajte odvojeno kuhanu rižu i bamije.
Sve ponovo prokuhajte i sa dodatkom soka od limuna i soli poboljšajte okus.
Prije serviranja supi dodajte izmiješan žumanjak i mileram.
GLAVNO JELO
AŠĆIKADUNINE SARMICE
Za 4 osobe potrebno je:
Za palačinke
- 30 dkg brašna
- 1 jaje
- so
- 3 dl mineralne vode
- 5 dkg masnoće za prženje
Za nadjev
- 40 dkg kuhanog kokošijeg mesa
- 20 dkg travničkog sira
- 15 dkg kajmaka
- 1 jaje
Za preljev
- 1,5 dl masnije pavlake
- 1 žumance

Priprema
Umutite tijesto za palačinke i ispecite osam palačinki.
Rastrgajte meso na vlakanca, pomiješajte s usitnjenim travničkim sirom, kajmakom, jajetom, solju i biberom.
Namažite time palačinke, savijte ih i prelijte mješavinom pavlake, žumanca i soli. Zapecite.
DESERT
Hurmašice sa pekmezom
Potrebno
- dva jajeta
- prstohvat soli
- 200g šećera
- 200g putera
- jedna šolja pekmeza 150 ml
- 500g brašna
- jedan prašak za pecivo
Agda
- 600g šećera
- 600ml vode
- dvije kriške limuna

Priprema
Umutiti jaja i prstohvat soli. Dodati šećer, pa dobro umutiti.
Zatim u jaja dodati pekmez i istopljen puter. Kašikom miješati masu, da se ujednači.
Dodavati postepeno brašno i prašak za pecivo. Mijesiti rukom. Kada se tijesto ne bude više lijepilo za ruku, prestati dodavati brašno. Još izmijesiti, pa formirati hurmašice. Poredati u namašćen pleh i peći na umjerenoj vatri.
Agda
600gr šećera i 6 dl vode , da se kuha dok ne počnu da se pojavljuju sitni mjehurući. Ubaciti dvije kriškice limuna.
Zaljevati vruće hurmašice sa mlakom agdom. Pokriti folijom ili drugom tepsijom, dok se hlade.
Možete uvijek skuhati malo više agde u slučaju da hurmašice upiju svu agdu, da bi mogla naknadno preliti kašičicom hurmašicu prije serviranja.