Skuplje nije uvijek bolje

Šta znače različite oznake na etiketama maslinovog ulja?

Autor: Žene.ba
Šta znače različite oznake na etiketama maslinovog ulja?
Foto: Ilustracija

Značenje različitih oznaka na etiketama maslinovog ulja: Pronađeno je objašnjenje od strane izvršnog direktora Sjevernoameričke udruge za maslinovo ulje, Josepha R. Profacija, i poznate kuharice i edukatorice Olivije Roszkowski za Simply Recipes.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje nastaje mehaničkim presanjem sirovih, nesušenih maslina. Za dobivanje oznake "ekstra djevičansko", ne smiju se koristiti toplina niti hemikalije tijekom procesa ekstrakcije ulja ili bilo kojeg drugog koraka punjenja boca.

Roszkowski je objasnila da je ekstra djevičansko maslinovo ulje obično zelenije boje od rafiniranog maslinovog ulja jer se manje obrađuje te zadržava više prirodne boje masline. Međutim, neka kvalitetna ekstra djevičanska maslinova ulja mogu biti blijedo žute boje.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje karakterizira intenzivan okus koji može varirati od voćnog, biljnog, paprenog, travnatog do citrusnog i sl. Poznato je i po visokom sadržaju prirodnih antioksidansa i fenola, kao i oleinske kiseline koja je korisna za zdravlje srca.

Obično maslinovo ulje mješavina je djevičanskog i rafiniranog ulja. Obično se ekstrahira iz ploda masline bez upotrebe kemijskih otapala ili topline, ali se zatim rafinira.

"Kada je riječ o maslinovim uljima, ako na etiketi ne piše 'djevičansko', onda možete pretpostaviti da je to rafinirano maslinovo ulje", rekao je Profaci.

Obično na prednjoj strani etikete ulja ne piše "rafinirano", već to stoji na popisu sastojaka. Ako na etiketi vidite "lagano" ili "laganog okusa", to također najvjerojatnije znači da u ruci držite bocu rafiniranog maslinovog ulja.

Ono je obično blažeg okusa i svjetlije boje od ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Također ima višu tačku dimljenja, što ga čini prikladnijim za kuhanje na visokoj temperaturi, kao što je prženje u dubokom ulju, od djevičanskog maslinovog ulja.

Kada koristiti ekstra djevičansko, a kada obično maslinovo ulje?

Roszkowski je rekla da je ekstra djevičansko maslinovo ulje odlično kada želite snažan okus masline. Možete ga, na primjer koristi kao dip, za umake poput humusa ili čak u desertima poput sladoleda ili kolača s maslinovim uljem.

Rafinirano maslinovo ulje moglo bi biti bolji izbor kada želite neutralan okus, primjerice kod marinada i pečenja povrća ili mesa. Roszkowski preporučuje korištenje rafiniranog maslinovog ulja ako ga namjeravate zagrijati na visokoj temperaturi, primjerice za prženje u dubokom ulju.

Tačka dimljenja za ekstra djevičansko maslinovo ulje je 204 ℃, no jedno istraživanje pokazalo je da se ono može koristiti na čak i višim temperaturama, onima za pečenje i prženje.