Lako se pravi

Tanghulu od jagoda - Slasna tradicionalna kineska poslastica postala viralna senzacija

Autor: Žene.ba
Tanghulu od jagoda - Slasna tradicionalna kineska poslastica postala viralna senzacija
Foto: Instagram

Na TikToku se masovno dijeli recept za tanghulu od jagoda, tradicionalnukinesku poslasticu slična kandiranom voću. Ovaj slatkiš obuhvata voće umotano u šećer i nizano na bambusove štapiće.

Ako upišete "desert od jagoda" u tražilicu na TikToku, vjerovatno će se pojaviti recepti za tanghulu od jagoda. Ovaj desert postao je viralan prije nekoliko godina, iako ima dugu historiju  kao tradicionalni kineski street food desert. Izvorno se pravio od plodova gloga, ali s obzirom na nedostatak tih bobica izvan Kine, jagode su postale popularna zamjena.

Ono što ljudi vole kod tanghulua je iznenađujući efekt. Kada ugrizete u hrskavi sloj stvrdnutog šećernog sirupa, osjeti se vpoznati okus jagode, a upravo taj spoj čini ovaj desert tako posebnim! Naravno, okus će biti još bolji ako koristite domaće jagode.

Za pripremu tanghulua od jagoda ne treba termometar. Možete jednostavno umočiti jedan od ražnjića u šećerni sirup, pa zatim u ledenu vodu, tako možete provjeriti hoće li se sirup stvrdnuti kad se ohladi. Tradicionalno se za izradu tanghulua koristi kineski kameni šećer - kristalizovani šećer koji se obično koristi u kineskim jelima. Manje je sladak od običnog bijelog šećera i možete ga pronaći u većini azijskih trgovina, ali isto tako će poslužiti i obični bijeli kristal šećer.