Badnjak je vrijeme kada se porodica okuplja oko stola i kada tradicija ima posebno mjesto.
Pripreme ne moraju biti dugotrajne – donosimo tri brza recepta koja će vam omogućiti da uživate u porodičnom druženju, a da pritom ne provedete sate u kuhinji.
Ekspres bakalar na bijelo
Za one koji žele brzi, a ukusan badnjački riblji obrok, ovaj recept je idealan.
Sastojci:
- 400 g fileta bakalara (namaknutog ili smrznutog)
- 2–3 češnja bijelog luka
- maslinovo ulje
- sol po ukusu
- svježi peršun
- nekoliko kapi limunovog soka
Priprema:
Bakalar skuhajte u lagano posoljenoj vodi 10–15 minuta.
Ocijedite ga i viljuškom rastresite na komadiće.
Dodajte sitno nasjeckani bijeli luk, maslinovo ulje, peršun i limun.
Sve lagano promiješajte i poslužite toplo ili mlako.
Savjet: bakalar možete poslužiti uz kuhani krompir ili svježi domaći hljeb.
.jpg)
Krompir salata s lukom i maslinovim uljem
Ova jednostavna salata savršeno nadopunjuje riblje jelo i lako se priprema.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 1 manji crveni luk
- maslinovo ulje
- sol i biber
- nekoliko kapi jabučnog octa
Priprema:
Krompir skuhajte u kori, ogulite i narežite na tanke kriške.
Dodajte tanko rezani crveni luk.
Začinite maslinovim uljem, solju, biberom i malo octa.
Promiješajte i ostavite 15–20 minuta da se okusi povežu prije posluživanja.

Pečene jabuke s orasima i medom
Ovaj brz i mirisan desert savršen je za Badnjak i oduševit će cijelu porodicu.
Sastojci:
- 4 jabuke
- 2 kašike mljevenih oraha
- 2 kašike meda
- cimet po ukusu

Priprema:
Jabukama izdubite sredinu.
Pomiješajte orahe s medom i cimetom te napunite jabuke ovom smjesom.
Složite ih u posudu za pečenje i pecite na 180 °C oko 20 minuta.
Poslužite toplo, uz čaj ili kuhano vino. Ako želite, umjesto cimeta možete koristiti i začin poput pumpkin spice.