Ako je tjestenina vaš omiljeni comfort food, imamo odlične vijesti za vas! Pronašli smo tri jednostavna recepta koja će vam omogućiti da uživate u ukusnim tjesteninama uz minimalan trud i vrijeme. Svaki recept koristi samo nekoliko sastojaka i može biti pripremljen za 30 minuta ili manje. Svi recepti su i odlični za brz ručak ili večeru, a evo i kako ih pripremiti:
1. Tjestenina s pečenim cherry paradajzom
Ovaj recept zahtijeva samo tri glavne namirnice, a čarolija leži u jednostavnosti.
Sastojci
- 250 g tjestenine (po izboru)
- 300 g cherry paradajza
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- Sol i bibber po ukusu
- Svježi peršun ili bosiljak za dekoraciju (opcionalno)
Priprema
Prethodno zagrijte rernuna 200°C.
Cherry paradjz operite, prepolovite i stavite ih na lim za pečenje. Prelijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite. Pecite 20 minuta.
Dok se paradajz peče, skuhajte tjesteninu prema uputama na pakovanju.
Pomiješajte pečeni paradajz s kuhanom tjesteninom i po želji dodajte nasjeckani peršun ili bosiljak.
Savjet: Ovaj recept je odličan za one trenutke kada želite brz i zdrav obrok s minimalnim trudom.
2. Tjestenina s pestom od brokule
Za ljubitelje brokule, ovaj pesto nudi osvježavajući i ukusan twist na klasičnom receptu.
Sastojci
- 250 g tjestenine
- 200 g brokule
- 2-3 režnja češnjaka
- 50 g parmezana (ili drugog tvrdog sira)
- 50 g orašastih plodova (bademi, pinjoli ili orasi)
- Maslinovo ulje
- So i biber po ukusu
Priprema
U ključalu vodu dodajte brokulu i kuhajte 5-6 minuta dok ne omekša. Ocijedite.
U blenderu pomiješajte kuhanu brokulu, češnjak, orašaste plodove, parmezan, malo maslinovog ulja, sol i biber. Blendajte dok ne dobijete glatku pastu.
Kuhajte tjesteninu prema uputama na pakovanju.
Pomiješajte tjesteninu s pestom i poslužite.
Savjet: Ovaj pesto možete čuvati u frižideru do sedam dana i koristiti za različite obroke.
3. Kremasta tjestenina s češnjakom i vrhnjem
Ova kremasta tjestenina je savršena za one koji žele nešto bogato i ukusno.
Sastojci
- 250 g tjestenine
- 3-4 režnja češnjaka
- 50 g maslaca
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 50 g parmezana (ili drugog tvrdog sira)
- Sol i biber po ukusu
Priprema
Kuhajte tjesteninu prema uputama na pakovanju.
U tavu otopite maslac, dodajte sitno sjeckani češnjak i pržite ga 1-2 minute dok ne zamiriše. Dodajte vrhnje za kuhanje i pustite da se krčka nekoliko minuta.
Umiješajte parmezan u umak i miješajte dok se ne otopi.
Pomiješajte kuhanu tjesteninu s kremastim umakom i začinite solju i biberom po ukusu.
Savjet: Ovaj recept je odličan za ljubitelje bogatih i kremastih umaka. Dodajte malo svježeg peršuna za dodatnu svježinu.