Brzo i jednostavno

Tri odlična recepta za pastu koja će se topiti u ustima

Autor: Žene.ba
Tri odlična recepta za pastu koja će se topiti u ustima
Foto: Ilustracija

Ako je tjestenina vaš omiljeni comfort food, imamo odlične vijesti za vas! Pronašli smo tri jednostavna recepta koja će vam omogućiti da uživate u ukusnim tjesteninama uz minimalan trud i vrijeme. Svaki recept koristi samo nekoliko sastojaka i može biti pripremljen za 30 minuta ili manje. Svi recepti su i odlični za brz ručak ili večeru, a evo i kako ih pripremiti:

1. Tjestenina s pečenim cherry paradajzom

Ovaj recept zahtijeva samo tri glavne namirnice, a čarolija leži u jednostavnosti.

Sastojci

  • 250 g tjestenine (po izboru)
  • 300 g cherry paradajza
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • Sol i bibber po ukusu
  • Svježi peršun ili bosiljak za dekoraciju (opcionalno)

Priprema

Prethodno zagrijte rernuna 200°C.
Cherry paradjz operite, prepolovite i stavite ih na lim za pečenje. Prelijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite. Pecite 20 minuta.
Dok se paradajz peče, skuhajte tjesteninu prema uputama na pakovanju.
Pomiješajte pečeni paradajz s kuhanom tjesteninom i po želji dodajte nasjeckani peršun ili bosiljak.
Savjet: Ovaj recept je odličan za one trenutke kada želite brz i zdrav obrok s minimalnim trudom.

2. Tjestenina s pestom od brokule

Za ljubitelje brokule, ovaj pesto nudi osvježavajući i ukusan twist na klasičnom receptu.

Sastojci

  • 250 g tjestenine
  • 200 g brokule
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 50 g parmezana (ili drugog tvrdog sira)
  • 50 g orašastih plodova (bademi, pinjoli ili orasi)
  • Maslinovo ulje
  • So i biber po ukusu

Priprema

U ključalu vodu dodajte brokulu i kuhajte 5-6 minuta dok ne omekša. Ocijedite.
U blenderu pomiješajte kuhanu brokulu, češnjak, orašaste plodove, parmezan, malo maslinovog ulja, sol i biber. Blendajte dok ne dobijete glatku pastu.
Kuhajte tjesteninu prema uputama na pakovanju.
Pomiješajte tjesteninu s pestom i poslužite.

Savjet: Ovaj pesto možete čuvati u frižideru do sedam dana i koristiti za različite obroke.

3. Kremasta tjestenina s češnjakom i vrhnjem

Ova kremasta tjestenina je savršena za one koji žele nešto bogato i ukusno.

Sastojci

  • 250 g tjestenine
  • 3-4 režnja češnjaka
  • 50 g maslaca
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 50 g parmezana (ili drugog tvrdog sira)
  • Sol i biber po ukusu

Priprema

Kuhajte tjesteninu prema uputama na pakovanju.

U tavu otopite maslac, dodajte sitno sjeckani češnjak i pržite ga 1-2 minute dok ne zamiriše. Dodajte vrhnje za kuhanje i pustite da se krčka nekoliko minuta.
Umiješajte parmezan u umak i miješajte dok se ne otopi.
Pomiješajte kuhanu tjesteninu s kremastim umakom i začinite solju i biberom po ukusu.

Savjet: Ovaj recept je odličan za ljubitelje bogatih i kremastih umaka. Dodajte malo svježeg peršuna za dodatnu svježinu.