Kao talijanski šefovi

Tri savjeta za savršeno pripremljene lazanje

Autor: Žene.ba
Tri savjeta za savršeno pripremljene lazanje
Foto: Ilustracija

Lazanje su kulinarski dragulj s bogatom historijom i neodoljivim okusom. Ovo tradicionalno italijansko jelo ima duboke korijene i predstavlja jedno od najstarijih jela od tjestenine koje su uživali ne samo stari Rimljani već i mnoge generacije nakon njih. Originalno su bile pripremljene samo s povrćem, no dodavanje mesa obogatilo je recepturu u periodu renesanse. Lazanje su postale omiljeno jelo koje brzo zadovoljava glad i pruža izvanredan spoj okusa i tekstura.

Donosimo vam tri savjeta kako da napravite lazanje kao u najboljem talijanskom restoranu.

Sitno sjeckano povrće

Kako bi vam umak od mesa dobio kremastiju teksturu i bogatiji okus, dodajte mu sitno nasjeckano povrće. Najbolje bi bilo da dodajte šparoge, celera i peršuna, kako bi umak dobio malo zemljanih nota. BItno je da je povrće sitno nasjeckano, kako bi se brže skuhalo i omekšalo.

Domaći listovi

Bolja opcija od običnih kora za lazanje su domaći svježi listovi koji će lazanjama dati kremastiji i puniji okus. Svježe tijesto bolje će se spojiti s ostalim sastojcima, a i nije ih potrebno kuhati prije pečenja.

Bešamel

Nikako prilikom pripreme lazanja nemojte zaboraviti na bešamel. Jednostavan je za pripremu, a jelu daje divan kremast i bogat ukus. Također u bešamel obavezno stavite muškatnog oraščića.