Turski ramazanski okusi: Mercimek köftesi, ıskender kebab i künefe za poseban iftar
Turska kuhinja, bogata začinima, povrćem i mesom, nudi nevjerovatnu paletu jela koja su savršena za ramazansku trpezu.
Ako želite unijeti dašak Turske u svoj iftar, donosimo vam nekoliko klasičnih turskih jela koja će obogatiti vašu večeru.
Predjelo: Mercimek köftesi (štapići od crvene leblebije)
Sastojci:
- 1 šoljica crvene leblebije
- 1/2 šoljice bulgura
- 1 crveni luk
- 1 kašika mljevene paprike
- 1/2 kašike kvasca u prahu
- Sok od 1 limuna
- 1/4 šoljice maslinovog ulja
- Svježi peršun, so i biber
Priprema: Crvenu leblebiju skuhajte dok ne omekša, pa je pomiješajte s bulgurom, crnim lukom, začinima i maslinovim uljem. Nakon što se smjesa ohladi, oblikujte male štapiće i pospite ih svježim peršunom.
Ovi ukusni štapići savršen su početak za iftar.

Glavno jelo: İskender Kebab
Sastojci:
- 500 g janjećeg mesa (ili piletine)
- Polovica hljeba bez kore ili napravite domaći
- 1 šoljica jogurta
- 2 kašike crvene paprike
- 2 kašike mljevenog kvasca
- Maslinovo ulje
- So i biber
Priprema: Mesu dodajte začine, maslinovo ulje, crvenu papriku i so, te ga ispecite u tavi. U međuvremenu, ispecite hljeb i narežite ga na komade. Na svakom tanjiru složite komadiće hljeba, a na vrh stavite pečeno meso.
Preko toga prelijte jogurt s malo crvene paprike, sve zalijte maslinovim uljem i poslužite.

Desert: Künefe
Sastojci:
- 300 g kadaif tijesta (može se zamijeniti s vrlo tankim slojevima filo tijesta)
- 200 g neslanog sira (idealno je koristiti mozzarellu)
- 100 g maslaca
- 150 g šećera
- 150 ml vode
- 1 kašika ružine vode (opcionalno)
Priprema: Na tavi otopite maslac i stavite polovicu pripremljenog kadaifa, a na njega složite sir.
Pokrijte ostatkom kadaifa, pa pecite na srednjoj vatri dok ne postane zlatno smeđi. U međuvremenu, pripremite sirup od šećera i ružine vode, pa prelijte preko pečenog künefea.
Ostavite da odstoji 10 minuta prije serviranja.

Piće: Ayran
Sastojci:
- 1 šoljica jogurta
- 1/2 šoljice vode
- So
Priprema: Pomiješajte jogurt, vodu i so, pa sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku i pjenastu smjesu. Ayran je osvježavajuće piće koje je idealno za uživanje nakon posta.

Ova jela će obogatiti vašu ramazansku trpezu i donijeti dašak turske tradicije.
Uživajte u ovim raznovrsnim jelima i običajima, i neka vas svaki dan ramazana vodi ka unutrašnjem miru, ljubavi i zajedništvu.