Uzalud tražite bolji recept: Sočna, neodoljiva pita 'Sultan Kebab' je novi hit!

S dolaskom proljeća, mnogi od nas žele uživati u laganim i zdravim jelima koja su istovremeno brza za pripremu.
Jedan takav specijalitet koji će savršeno poslužiti za današnji iftar je proljetna pita "Sultan kebab". Ovaj turski klasik, bogat okusima piletine i povrća, savršen je za porodičnu večeru, a priprema je izuzetno jednostavna.
Za pripremu ove pite ne trebate domaće jufke – dovoljna je kupovna, što vam štedi vrijeme, dok će vam bogatstvo okusa donijeti proljetni osjećaj u svaki zalogaj.
Sastojci:
- 1 veći komad pilećih fileta
- 1 zelena paprika
- 1 crvena paprika
- 1 tikvica
- 1 glavica crvenog luka
- 2-3 čehna bijelog luka
- 4-5 šampinjona
- 1 krompir
- 1 mrkva
- So, biber, crvena paprika
Za bešamel sos: 50 g brašna, 50 g maslaca, 600 ml mlijeka i komad sira za ribanje.
Priprema:
1. Za početak, izrežite pileći file i povrće – paprike, tikvicu, luk, bijeli luk i šampinjone. I ne zaboravite na kuhani krompir i mrkvu. U tavi prepržite luk na malo ulja, dodajte piletinu i začinite po želji. Dodajte povrće i nastavite pržiti još nekoliko minuta.
2. Nakon toga, pripremite jufke. Svaku presavijte na pola i premažite uljem. Na svaku jufku stavite smjesu od piletine i povrća, dobro je preklopite i rasporedite u nauljenu posudu za pečenje.
3. Za bešamel sos, na maslacu prepržite brašno, dodajte mlijeko i začine, a zatim prelijte pitu.
Dodajte rendani sir na vrh i stavite u rernu na 200°C oko 30 minuta, dok ne dobije zlatno smeđu boju.
Na kraju, pospite svježim peršunom i uživajte u ovoj jednostavnoj, a ukusnoj proljetnoj piti.