sa Tri Sastojka

Uživajte u originalnom okusu: Recept za Fettuccine Alfredo

Autor: Žene.ba
Uživajte u originalnom okusu: Recept za Fettuccine Alfredo
Foto: Ilustracija

Ako ste ljubitelj tjestenine koji uvijek traži nove i jednostavne recepte za pripremu, Fettuccine Alfredo je klasični izbor koji će vas oduševiti svojom jednostavnošću i bogatim okusom. Originalni recept koristi samo tri osnovna sastojka: tjesteninu, puter i parmezan, čineći ga savršenim izborom za brzi, ali ukusan obrok.

Fettuccine Alfredo, prema različitim izvorima, ima svoje korijene u tradicionalnoj talijanskoj kuhinji, gdje su jednostavni recepti s puterom i sirom bili popularni još od 15. stoljeća. Martino da Como, poznati kulinarski stručnjak, spominje slične kombinacije sastojaka za "Maccaroni romaneschi". No, moderna verzija Fettuccine Alfredo kao specifična pasta s maslacem i parmezanom definisana je tek u 20. stoljeću. Danas je ova tjestenina omiljeni izbor širom svijeta zbog svoje jednostavnosti i izvanrednog okusa.

Originalni recept za Fettuccine Alfredo

Za pripremu najautentičnije Fettuccine Alfredo tjestenine prema originalnom receptu, trebat će vam sljedeći sastojci:

  • Fettuccine tjestenina
  • puter
  • parmezan
View this post on Instagram

A post shared by ari (@aripastaclub)

Priprema

Kuhanje tjestenine: Skuhajte fettuccine prema uputama na pakiranju dok ne budu al dente. Sačuvajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.

Priprema sosa: U dublju posudu stavite šest kockica putera i ostavite da se lagano otope na dnu posude.

Dodavanje parmezana: Prebacite kuhane fettuccine u posudu s rastopljenim puterom. Dodajte tri kašike parmezana (ili više prema ukusu) i lagano promiješajte.

Dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina kako biste postigli željenu kremastu teksturu sosa. Dobro promiješajte sve sastojke kako bi se parmezan stopio i obložio tjesteninu.