Hrskavi zalogaji s temperamentom, baš kao Španija - gotovi u trenu!

Empanadas, omiljeni španski specijalitet, predstavljaju savršen spoj hrskavog, zlatno pečenog testa i bogatog, aromatičnog punjenja.
Ove male pite pune su okusa i karaktera, a posebno ih volimo kada su ispunjene sočnim telećim mesom, začinjenim pažljivo biranim začinima koji bude sva čula.
Sastojci za punjenje:
- 500 g mljevenog telećeg mesa
- 1 srednji crveni luk, sitno isjeckan
- 2 čehna bijelog luka, zgnječena
- 1 crvena paprika, sitno nasjeckana
- 1 kašika dimljene paprike (pimentón)
- So i svježe mljeveni biber
- Maslinovo ulje
- Peršun, sitno nasjeckan
Tijesto za empanade:
- 300 g brašna
- 100 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
- 1 jaje
- 100 ml hladne vode
- Malo soli
Priprema
Tijesto
U zdjeli pomiješajte brašno i so, dodajte hladni maslac i brzo utrljajte prstima u brašno dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte jaje i vodu, pa zamijesite glatko tijesto. Ostavite u frižideru 30 minuta.
Smjesa
Na zagrijanom maslinovom ulju pirjajte luk i bijeli luk dok ne omekšaju. Dodajte crvenu papriku i mljeveno teleće meso, pržite dok meso ne porumeni. Začinite dimljenom paprikom, soli, biberom i na kraju umiješajte peršun. Ostavite da se malo ohladi.
Formiranje empanada
Razvaljajte tijesto na tanko, režite krugove promjera oko 12 cm. U svaki stavite kašiku smjese, preklopite i pritisnite krajeve viljuškom da se dobro zatvore.
Pečenje
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta, dok empanade ne dobiju zlatno-smeđu boju i hrskavu koricu.
Hrskavo tijesto koje skriva sočno i začinjeno teleće meso prava je harmonija svakog zalogaja. Uvjerite se sami, pripremite s nama!