Recept za hladnije dane

Zavučeni ispod dekice u kišnim danima uz napitak ČAJ LATTE

Autor: Žene.ba
Zavučeni ispod dekice u kišnim danima uz napitak ČAJ LATTE
FOTO: Ilustracija

Stiže nam jesen brže nego što bismo to htjeli, pa ovih hladnih, kišnih i tmurnih dana jedino što želimo je biti kod kuće, zavučeni ispod dekice, s omiljenim toplim napitkom u ruci.

Naš favorit među toplim napicima je čaj Latte, blago i slatkasto piće stvoreno za hladne dane, koji je zdrav, ukusan i brzo će zagrijati ne samo tijelo već i dušu.

Čaj Latte možemo raditi na dva načina: mješavinom začina ili korištenjem crnog čaja. Postoje razne gotove mješavine i pripravci, a najčešće se koriste crni čaj, kardamom, cimet i klinčić.

Za kućnu pripremu koriste se crni čaj i začini, a za cijeli postupak trebat će vam maksimalno pet minuta, prenosi Azra.ba

Recept

Sastojci:

2 šolje bademovog mlijeka (ili mlijeka po izboru)

2 vrećice crnog čaja

3/4 kašičice mljevenog cimeta

1/4 kašičice mljevenog đumbira

1/4 kašičice mljevenog kardamoma

1/8 kašičice mljevenog klinčića

3 kašike meda ili agavinog sirupa

Priprema:

Zagrijte mlijeko u lončiću na srednje jakoj vatri. Ugasite vatru i dodajte dvije vrećice crnog čaja u lonac s vrućim mlijekom. Pričekajte od tri do pet minuta da se čaj natopi, zatim uklonite vrećice. Sada u mlijeko dodajte cimet, đumbir, kardamom, klinčiće i agavin sirup. Umutite da se sjedini, miješajući na srednjoj vatri, dok smjesa ne postane vruća. Začine prilagodite svom ukusu i odmah poslužite.