
Rešedija je stara bosanska poslastica na kojoj su odrasle mnoge generacije, međutim, ovo jelo je skoro zaboravljeno i danas se prilično rijetko priprema.
Za pripremu rešedije potrebno je samo nekoliko minuta, a može se pripremiti s pekmezom ili bez njega. Ovaj zaboravljeni recept podsjeća na djetinjstvo i ujedno donosi mirise koji će vas vratiti u domaću atmosferu. Priprema je jednostavna i svodi se na dva osnovna koraka.
Ključni savjet prilikom pripreme ove poslastice je da stalno miješate smjesu kako biste spriječili stvaranje grudvica. Kada dobijete sitne mrvice, rešedija je spremna za serviranje.
Sastojci:
2 velike kašike maslaca ili putera (oko većeg komada)
2 velike kašike ulja
4 velike kašike nišeste (pšenični škrob u prahu) ili gustina
3 velike kašike šećera (bijeli ili smeđi, po izboru)
Voda po potrebi
Priprema:
U dubokoj tavi otopite maslac i ulje. U drugoj posudi pomiješajte nišestu i šećer, a zatim dodajte malo vode, miješajući dok ne dobijete smjesu sličnu onoj za palačinke. U zagrijanu masnoću postepeno dodajte smjesu, stalno miješajući i pržeći. Bitno je da temperatura bude umjerena kako bi smjesa ravnomjerno pržila, bez da zagori. U početku će smjesa biti ljepljiva, ali će se prženjem raspršiti u sitne mrvice. Ovaj proces prženja traje oko 15 minuta, a stalno miješanje je ključno kako bi se spriječilo sagorijevanje.
Kada je smjesa gotova, rasporedite je u zdjelice, pospite šećerom i po želji dodajte mljevene ili sjeckane orahe.