Posebna simbolika

Od antike do danas: Znate li zašto se nosi bidermajer?

Autor: Žene.ba
Od antike do danas: Znate li zašto se nosi bidermajer?
Foto: Ilustracija

Mladenke danas ne mogu zamisliti svoje vjenčanje bez prekrasnog cvjetnog buketa koji nije samo estetski element, već i ključni dio ceremonije. No, nije uvijek bio samo ukras; buketi su kroz historiju imali različite uloge, od praktičnih do simboličnih.

Antika: Prva upotreba buketa

Praksa nošenja buketa potječe iz drevnih civilizacija kao što su Stari Grci, Rimljani i Egipćani. Koristili su mirisno bilje i začine kako bi otjerali lošu sreću tokom vjenčanja. Ovi buketi simbolizirali su novi početak, nadu u plodnost, sreću i vjernost.

Srednji vijek: Zaštita i osvježenje

U srednjem vijeku, buketi su imali i praktičnu svrhu - miris cvijeća prikrivao je tjelesne mirise, s obzirom na rijetku pojavu kupanja. Također su služili i kao zaštita od zlih duhova i prokletstava, dodajući oštre dodatke poput bijelog luka i začina.

Elizabetansko Doba: Dekorativna transformacija

U vrijeme Elizabete I., buketi su postali više dekorativni i počeli su se smatrati nečim što svaka mladenka mora imati. Počele su se stvarati i male kitice za goste, dok su moderne nevjeste nosile i cvijeće u kosi kao dodatak.

Viktorijanski period: Simbolizam i emocije

Viktorijansko doba donijelo je vrhunac simbolizma cvijeća. Mladenke su birale cvijeće prema specifičnim značenjima kako bi prenijele svoje romantične osjećaje. Taj period oblikovao je današnju tradiciju vjenčanih buketa kao simbolizma i ljepote.

Današnje vrijeme: Estetika i identitet

Danas, vjenčani buketi nisu više nužno funkcionalni kao nekad, već su postali važan dio vizualne raskoši ceremonije. Mladenke ih biraju prema ljepoti i boji kako bi upotpunile dekor svog posebnog dana. Iako simbolika cvijeća nije toliko izražena kao u prošlosti, neke mladenke i dalje odabiru cvijeće na temelju značenja.