Izazovi zaposlenih mama

Balansiranje dvije uloge: Žena i majka u karijeri

Autor: Žene.ba
Balansiranje dvije uloge: Žena i majka u karijeri
SundayEdit

Mnoge zaposlene majke, kao i roditelji općenito, često se suočavaju s izazovom pronalaženja ravnoteže između svoje karijere i porodičnih obaveza. Iako može biti teško, postizanje tog balansa nije nedostižno. Kao  profesionalna žena, možete osjećati odgovornost da pružate podršku svojoj porodici financijski i emotivno. Međutim, važno je zapamtiti da ako imate partnera, možete dijeliti te odgovornosti sa njima.

Postoje mnogi stilovi roditeljstva na koje utiču varijable kao što su kulturološka , moralna uvjerenja ili iskustva roditelja iz djetinjstva. U mnogim od ovih slučajeva, od žena se očekuje da budu lideri u radu u kući, bez obzira na to kako izgleda njihova karijera. Treba uzeti u obzir da se stil roditeljstva može promijeniti vremenom i u različitim okolnostima, a pridržavanje nerealnih standarda može uzrokovati više štete nego koristi. Bilo da ste samohrana majka ili u braku, briga o sebi mora biti neophodna da bi funkcionisala na najbolji mogući način i pružila najbolju brigu za svoju porodicu.

Uspostavljanje ravnoteže

Društveni stavovi o ženama koje rade van kuće postepeno se mijenjaju. Prema studiji Pew Istraživakog Centra, 1987. godine, 30% Amerikanaca je reklo da bi žene trebale da se vrate svojim tradicionalnim društvenim ulogama, dok se 66% nije složilo s ovom tvrdnjom. U nedavnoj studiji, podaci su pokazali da se samo 19% slaže da žene treba da se vrate tradicionalnim ulogama, dok se 75% ne slaže. Bez obzira na promjenu društvenih stavova, majke na radnom mjestu mogu osjećati pritisak da budu uspješne na poslu i u roditeljstvu.

Pritisak može uključivati udovoljavanje posebnim zahtjevima kolega i djece, kao što je rad na duže vrijeme, uključivanje u školske organizacije ili učešće u vannastavnim aktivnostima djece. Ipak, od ovih žena se očekuje da održavaju isti balans između posla i života.

Želja da se “uradi sve” može preplaviti neke zaposlene majke, što rezultira osjećajem nedostatka kontrole u njihovim životima i iscrpljivanjem. Ako doživljavate ova osjećanja, postoje načini na koje možete njegovati ravnotežu između svog života i posla.

Odredite svoje prioritete i poštujete ih

Mnoge žene imaju različite prioritete, i to je u redu. Definisianje onoga što vam je potrebno u odnosu na ono što želite može biti prvi korak ka balansiranju radnih i kućnih obaveza. Kada ih odredite, razmislite o tome koji bi trebali ostati konstantni, a koji su otvoreni za fleksibilnost.

Na primjer, primarna potreba može biti snažna komunikacija između vas i vaše porodice. U tom slučaju, izdvajanje vremena za razgovor može biti prioritet. Isto tako, odmor u inostranstvu može se kvalifikovati kao „želja“, ali ne i „potreba“. Planiranje tog odmora možda neće zahtijevati toliko hitnosti.

Traženje podrške

Uprkos efikasnosti, neke zaposlene majke smatraju da razgovor sa terapeutom ne može biti koristanili ne mogu naći vremena za odlazak tamo. Neke zaposlene žene ne osjećaju da se mogu opustiti i fokusirati na razgovor nakon napornog radnog dana.

Online terapija može biti vrijedna alternativa u savjetovanju za žene u karijeri. Istraživanja pokazuju da je online terapija često pristupačnijaa i jednako efikasna.

Dugoročne koristi za djecu zaposlenih majki

Neke žene osjećaju krivicu povezanu s radom dok odgajaju djecu, jer misle da to može biti štetno za razvoj djeteta. Međutim, studija Kathleen McGinn, profesora poslovne administracije na Harvardu, sugeriše da bi mogle postojati dugoročne koristi za djecu zaposlenih majki.

Naime, istraživanje pokazuje da je veća vjerovatnoća da će djeca koju su odgajale majke koje rade van kuće imati visoke funkcije u budućnosti, kao i zarađivati veće plate. Studija, također, otkriva da su muškarci koje su odgajale zaposlene majke često uključeni u brigu o svojim porodicama i više doprinose kućnim poslovima. Ovakva ravnoteža može dovesti do bolje podjele rada na profesionalnom i porodičnom nivou i u  budućim generacijama.

Važno je prepoznati da postoji mnogo različitih stilova roditeljstva koji su oblikovani mnogobrojnim faktorima. Očekivanja prema ženama da budu lideri u kući često se nameću, bez obzira na njihovu karijeru, ali važno je razumjeti da se ti obrasci mogu mijenjati s vremenom i okolnostima. Pridržavanje nerealnih standarda može donijeti više štete nego koristi, stoga je ključno postaviti prioritete i pronaći ravnotežu između poslovnih i obiteljskih obaveza.