Psihijatrica objasnila

Crteži kod djece mogu otkriti mnogo o njihovom psihičkom stanju

Autor: Žene.ba
Crteži kod djece mogu otkriti mnogo o njihovom psihičkom stanju
Foto: Ilustracija

Djeca često koriste crtanje kao način izražavanja i istraživanja svijeta oko sebe. Iako nije moguće postaviti dijagnozu samo na temelju dječjih crteža, određeni obrasci mogu poslužiti kao indikacija da bi roditelji trebali obratiti pažnju i, ako je potrebno, konsultovati se sa stručnjakom.

Psihijatrica Chloe Milavitsa naglašava da crteži mogu pružiti korisne informacije o djetetovom emocionalnom i mentalnom stanju, ali njihovu interpretaciju treba promatrati u kontekstu cjelokupnog ponašanja djeteta. Evo na šta treba obratiti pažnju:

Ponovljeni elementi

Ako dijete stalno crta iste likove ili koristi samo jednu boju, to može ukazivati na poremećaje iz autističnog spektra. Slične indikacije mogu biti i vrlo detaljni geometrijski oblici koji nisu u skladu s djetetovom dobi.

Nasilje ili okrutnost

Crteži koji uključuju nasilje ili okrutne detalje mogu signalizirati psihopatiju ili posttraumatski stresni poremećaj (PTSP). Ako dijete pokazuje takve obrasce, može biti znak da je doživjelo traumatične događaje.

Spolni razvoj

Ako dijete mlađe od sedam godina crta scene spolnih odnosa, to može ukazivati na preuranjeni spolni razvoj ili na neprimjerene uticaje odraslih.

Depresija

Crteži s tamnim bojama i naznakama samoozljeđivanja mogu biti znakovi depresivnog stanja kod djeteta.

Kašnjenje u razvoju

Ako dijete ne pokazuje interes za crtanje, ne može povući osnovne linije u dobi od tri godine, ili ne može držati olovku pravilno u dobi od pet ili šest godina, to može ukazivati na kašnjenje u mentalnom razvoju.