U susret 1. maju

Da li trudnice smiju jesti meso s roštilja?

Autor: Žene.ba
Da li trudnice smiju jesti meso s roštilja?
Foto: Ilustracija

S dolaskom toplijih dana počinje sezona roštiljanja – obiteljska okupljanja, druženja na otvorenom i miris pečenog mesa neizostavan su dio proljeća i ljeta. Međutim, za trudnice se ovdje otvara važno pitanje: koliko je sigurno uživati u hrani s roštilja?

Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i brojnih nacionalnih instituta za prehranu i zdravlje, trudnicama se savjetuje da izbjegavaju konzumaciju mesa, jaja i drugih namirnica životinjskog podrijetla koje nisu dovoljno termički obrađene. Razlog? Potencijalne bakterijske infekcije poput listerije, toksoplazmoze ili salmonele, koje mogu ozbiljno ugroziti zdravlje trudnice i nerođenog djeteta.

Međutim, postoji i dodatna prijetnja kojoj se manje govori – hemijska kontaminacija.

Jedno istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Nutrition pokazalo je da trudnice koje često konzumiraju meso s roštilja tijekom trećeg tromjesečja, imaju veću vjerojatnost da rode djecu s nižom porođajnom težinom – u prosjeku 200 grama manje. Uzrok tomu su policiklički aromatski ugljikovodici (PAH spojevi), koji nastaju tijekom pečenja mesa na visokoj temperaturi, posebno kada mast kaplje na plamen.

Što su PAH spojevi i zašto su problematični?

Policiklički aromatski ugljikovodici su skupina kemijskih spojeva koji nastaju izgaranjem organske tvari – primjerice ugljena, drva ili plina – i lako se talože na površini hrane. Osim putem hrane, u organizam mogu dospjeti i udisanjem ili preko kože. Riječ je o tvarima koje dokazano imaju kancerogeni potencijal, a osobito zabrinjava činjenica da mogu prolaziti kroz posteljicu i vezati se na DNA fetusa, narušavajući normalan razvoj stanica.

Istraživanje koje je proveo Columbia Center for Children’s Environmental Health (CCCEH) ukazuje da prenatalna izloženost PAH spojevima može negativno utjecati na kognitivne funkcije djeteta, uključujući pažnju i radnu memoriju u ranom djetinjstvu.

Jesu li svi roštilji isti?

Ne – rizik uvelike ovisi o vrsti roštilja. Električni roštilji ili tave s neprianjajućim slojem nisu povezani s nastankom PAH spojeva, jer ne dolazi do direktnog izgaranja masti na vatri. Problematični su roštilji na ugljen, drva ili plin, gdje mast kaplje na izvor topline i stvara dim koji nosi te štetne čestice natrag na hranu.

Savjeti za sigurnije roštiljanje u trudnoći:

Izbjegavajte crveno meso koje nije pečeno do kraja – unutrašnjost mesa mora biti bez ružičaste boje.
Birajte električni roštilj ili grill tavu – oni ne stvaraju PAH spojeve.
Pecite povrće, tofu ili ribu niske masnoće kao zdraviju alternativu.
Pazite na čistoću roštilja – izgoreni ostaci hrane mogu sadržavati kancerogene tvari.
Izbjegavajte dim – trudnice bi trebale stajati udaljene od izvora dima, čak i ako ne jedu roštiljano meso.

Trudnoća ne znači kraj svih užitaka, ali u razdoblju kada dijete iznutra upija sve – od emocija do hranjivih tvari i toksina – važno je donositi svjesne i informirane odluke.