A evo i zašto

Da, zaista je tako - tokom trudnoće, stopala često rastu

Autor: Žene.ba
Da, zaista je tako - tokom trudnoće, stopala često rastu
Foto: Ilustracija

Nazivati trudnoću drugim stanjem nije bez razloga. Žene koje prolaze kroz ovaj period, ali i nakon poroda, doživljavaju mnoge fizičke promjene. Osim povećanja tjelesne težine, žene primjećuju povećanje grudi, pojavu strija, moguće promjene vida te promjene u kosi. Većina trudnica primjećuje da im kosa postaje gušća i sjajnija tijekom trudnoće. Nakon poroda, mnoge trudnice žele vratiti svoju prethodnu težinu, ali postoji dio tijela koji se neće vratiti u svoje prvobitno stanje.

Tokom trudnoće, stopala žena mogu se povećati za cijeli broj, pokazuje istraživanje. Ova promjena se smatra trajnom, prema istraživanju koje je testiralo stopala niza trudnica tokom trudnoće, nakon poroda i čak godinu dana nakon poroda.

U novom istraživanju, objavljenom u časopisu American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation, doktori vjeruju da se tokom trudnoće luk stopala izravnava, vjerojatno zbog dodatne težine i povećane količine zraka u zglobovima povezane s trudnoćom. Prema rezultatima istraživanja, stručnjaci zaključuju da je rast stopala vjerovatno trajna promjena.

U istraživanju koja je obuhvatila 49 trudnica, koje su podvrgnute statičkim i dinamičkim mjerenjima, otkriveno je da je između 60 i 70 posto žena doživjelo produženje stopala za gotovo 1 cm, uz širenje stopala i snižavanje luka. Zanimljivo je primijetiti da se najveće promjene na ženskom tijelu događaju tokom prve trudnoće, dok kod drugih, trećih i svih kasnijih trudnoća nema tako značajnih promjena, poput rasta stopala.