Za mame

Deset neobičnih simptoma trudnoće koje imaju mnoge žene

Autor: Žene.ba
Deset neobičnih simptoma trudnoće koje imaju mnoge žene
Foto: Unsplash

Svima su nam poznati uobičajeni simptomi trudnoće poput jutarnjih mučnina, umora i žudnje za hranom i pićem. 

Ali, mnoge žene suočavaju se i s drugim, ne tako uobičajenim simptomima u ovom stanju. Farmaceut, dr. Jamie Winn, za Huff Post je otkrio koji su to najčešći neobični simptomi povezani s trudnoćom.

Metalni okus u ustima

Trudnoća može uzrokovati čudan metalni ili gorak okus u ustima, zahvaljujući razinama hormona koje igraju trikove s okusnim pupoljcima, prenosi HuffPost. Da bi se ovaj problem riješio, potrebno je konzumirati citruse ili se osvježiti poslasticama od mente, poput žvakaće gume ili paste za zube.

Promjene na kosi

Hormonalne fluktuacije mogu uzrokovati promjene u teksturi i debljini kose. Neke žene imaju pojačan rast kose, dok druge mogu primijetiti gubitak kose. Dr. Winn preporučuje ženama da problem s teksturom i gustoćom kose tijekom trudnoće mogu riješiti odabirom hranjive rutine njege kose i savjetovanjem sa zdravstvenim djelatnikom.

Povišena tjelesna temperatura

Ako imate osjećaj da vas je u posljednje vrijeme više vruće nego inače, možda je razlog trudnoća. Kako prenosi HuffPost, za ovo stanje odgovoran je povećani protok krvi i metabolizam koji dolazi s trudnoćom. Kada temperatura tijela poraste, trebate nositi lagane i prozračne tkanine.

Promjene okusa i mirisa

Zbog hormona, neki mirisi trudnicama jako smetaju ili jako odgovaraju. Stručnjak savjetuje da trudnice na početku budu pustolovne s hranom i isprobaju sve što mogu kako bi tačno znale što im ne odgovara.

Krvarenje iz nosa

Povećani protok krvi i hormoni mogu učiniti membranu unutar nosa osjetljivijom. Winn savjetuje da se unutrašnjost nosa održava vlažnom sprejevima kako bi se spriječilo izvanredno krvarenje.

Klimavi zubi

Stručnjak ističe da su i klimavi zubi jedan od simptoma trudnoće. Povećani protok krvi i hormonske promjene mogu utjecati na desni. Dobra oralna higijena i redoviti stomatološki pregledi važni su za održavanje zdravlja zuba tijekom trudnoće.

Promjene na koži

Osim strija koje se znaju pojaviti u kasnijim mjesecima trudnoće, kod nekih žena pojavljuju se i druge kožne promjene, poput pigmentacije i tamnjenja kože na određenim područjima. Korištenje hidratantnih krema i krema sa zaštitnim faktorom može pomoći u upravljanju ovim promjenama pigmentacije.

Prekomjerna proizvodnja sline

Hormonalne promjene kod nekih žena mogu uzrokovati i povećati proizvodnju sline tijekom trudnoće. Kako bi se ublažio ovaj problem, stručnjak savjetuje konzumiranje žvakaćih guma i pijenje puno tekućine.

Povećani libido

Hormonalne fluktuacije mogu utjecati na seksualnu želju, a neke žene mogu doživjeti povećanje ili smanjenje libida tijekom trudnoće. Bilo da se radi o novoj iskri želje ili prilagodbi na prekid, pokušajte s partnerom imati otvorenu i iskrenu komunikaciju, ističe dr. Winn.

Ubrzani otkucaji srca

Kod nekih žena tijekom trudnoće dolazi do ubrzanih otkucaja srca, što ih zna uplašiti. Do toga dolazi zato što se tijelo nosi s većim volumenom krvi i hormonima. Dr. Winn ističe da redovna tjelovježba može pomoći u održavanju otkucaja srca pod kontrolom i poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema.