INTRIGANTNI PODACI

Istraživanje pokazalo: Vježbanje može pomoći u liječenju i prevenciji postporođajne depresije

Autor: Žene.ba
Istraživanje pokazalo: Vježbanje može pomoći u liječenju i prevenciji postporođajne depresije
Foto: Ilustracija

Veliko istraživanje koje je obuhvatilo 11 zemalja sugeriše da redovne vježbe umjerenog intenziteta mogu pomoći u liječenju i prevenciji postporođajne depresije. Autori istraživanja kažu da su aerobne vježbe poput plivanja, vožnje bicikla, džogiranja i plesa bile učinkovitije za smanjenje postporođajne depresije od standardne njege. Stručnjaci upozoravaju da vježbanje ne smije zamijeniti liječenje uznapredovale  postporođajne depresije, kao što su psihoterapija i antidepresivi.

Postporođajna depresija je iscrpljujuće stanje koje pogađa 1 od 8 trudnoća. Dijagnoze se često zanemaruju, što znači da prevalencija postporođajne depresije (PPD) može biti veća od trenutnih procjena.

Liječenje postporođajne depresije može varirati od antidepresiva do psihoterapije i socijalne podrške.

Sada je nova analiza otkrila da je vježba umjerenog intenziteta značajno efikasna u smanjenju postporođajne depresije u poređenju sa standardnom njegom. Također treba napomenuti da autori studije kažu da je vježbanje također povezano sa prevencijom pojave postporođajne depresije.

"Rezultati naše studije su intrigantni", rekao je za Healthline koautor studije Renyi Liu, doktor i vanredni profesor na Kineskom univerzitetu za geonauke u Wuhanu.

''Iako smo očekivali pozitivne rezultate povezane s vježbanjem, izuzetan stepen djelotvornosti, posebno umjerenog intenziteta i učestalosti, bio je iznenađujući. Ovo jača potencijalnu ulogu vježbanja u liječenju i prevenciji postporođajne depresije.''

Iako postoje bezbrojne prednosti vježbanja, stručnjaci upozoravaju da ga ne treba smatrati zamjenom za prve linije liječenja postporođajne depresije, posebno u teškim slučajevima.

Vježbanje vs. antidepresivi

Liu je objasnio da je standardna grupa za njegu u analizi uključivala edukaciju, psihološku podršku i preporuke za fizičku aktivnost bez propisivanja strukturirane vježbe. Standardna terapijska grupa, međutim, nije pomno ispitivala upotrebu antidepresiva.

"Lijekovi nisu bili uključeni u preventivni proces za PPD", rekao je Liu. “U liječenju PPD-a, upotreba lijekova se općenito razmatra na osnovu težine stanja i preferenca pacijenata. U ovom istraživanju, koje se prvenstveno fokusira na liječenje, prijavljene intervencije gotovo u potpunosti isključuju upotrebu antidepresiva.”

Klinički psiholog dr. Eynav Accortt, dr., direktor Programa za reproduktivnu psihologiju i docent na Odsjeku za akušerstvo i ginekologiju na Cedars-Sinai u Los Angelesu, istakao je vrijednost psihoterapije i antidepresiva u liječenju postporođajne depresije.

Accortt nije bio uključen u studiju. Teški slučajevi postporođajne depresije mogu ometati sposobnost pojedinca da funkcionše i mogu zahtijevati brzodjelujuće antidepresive. Prema Accorttu, dok istraživanja i dalje pokazuju prednosti vježbanja za postporođajnu depresiju, obično postoji samo blago smanjenje simptoma.

''Vježbanje nije tretman za umjerenu do tešku postporođajnu depresiju ili anksioznost'', rekao je za Healthline. ''Kada ljudi proglašavaju ovu tvrdnju kao da vam ni ne trebaju antidepresivi, ne morate ići na psihoterapiju, sve što trebate učiniti je vježbati, to je zaista pojednostavljen i zapravo opasan pristup.'' Accortt je primijetio da vježba može biti korisna dodatna terapija za postporođajnu depresiju, ali u mnogim slučajevima je obično u kombinaciji s psihološkim ili medicinskim tretmanima.

Koja vrsta vježbe pomaže u postporođajnoj depresiji?

Accortt je primijetio da bez obzira koju vježbu možete isprobati, to bi trebalo biti nešto u čemu ćete uživati.

“Poenta ovoga nije u gubitku težine – ne bi trebalo biti pritiska. Ako pokušamo da ispunimo ta očekivanja da se vratimo da bismo se vratili rutini u kojoj smo uživali, jednostavno ćemo biti razočarani, naša depresija i anksioznost će se sigurno vratiti, a naš stres će se ponovo povećati . Dakle, ideja je da se ide jako sporo”, rekla je.

Kao zagovornik joge, Accortt je rekao da će prednosti neizbježno varirati ovisno o tome koji stil joge vježbate.

Na primjer, ne možete upoređivati ​​sporiji oblik joge kao što je Hatha sa bržim, aerobnijim stilom joge kao što je Vinyasa. Ovo je možda iskrivilo rezultate analize, gdje su istraživači primijetili potencijal za pristrasnost.

Liu se složio da lakši oblici vježbanja također mogu biti od pomoći u smanjenju postporođajne depresije u usporedbi s umjerenim aerboičnim vježbama.

''Ključ je bavljenje aktivnostima koje su sigurne i prikladne za pojedinca“, rekao je Liu.

''Mislim da to moramo da pomiješamo tako da dobijemo najveću fizičku, mentalnu i emocionalnu korist, jer možda uživate u satu joge, ali osjećate da ćete dobiti dobar trening uz pješačenje ili trčanje'', napomenuo je Accortt.

“Mora biti realističan, mora biti radostan, a u trudnoći i nakon porođaja, mora biti u malim dozama i uz podršku doktora.”, zaključio je.