Drugačija dinamika

Izazovi djece ''jedinaca'' u porodici

Autor: Žene.ba
Izazovi djece ''jedinaca'' u porodici
Foto: Ilustracija

U današnjem društvu, sve je više porodica s jednim djetetom. Ovakva dinamika porodici može donijeti mnoge prednosti, ali isto tako može predstavljati i izazove, kako za roditelje tako i za dijete jedinca. Dok se većina fokusa često stavlja na poteškoće djece s braćom i sestrama, važno je prepoznati da i djeca jedinci mogu imati svoje jedinstvene izazove.

Osjećaj usamljenosti

Djeca jedinci mogu osjećati usamljenost zbog nedostatka stalnih vršnjaka u blizini kod kuće. Dok su djeca s braćom i sestrama uvijek u društvu, djeca jedinci mogu se osjećati izolovano, pogotovo ako nemaju puno prijatelja izvan porodice ili ako su roditelji zauzeti svojim obavezama.

Pritisak roditeljskih očekivanja

Budući da su jedini djetetovi predstavnici, roditelji često stavljaju velike nade i očekivanja na svoje dijete jedinaca. To može stvoriti pritisak na dijete da postigne visoke akademske rezultate, uspjeh u društvenim situacijama ili sportskim aktivnostima, što može biti opterećujuće.

Nedostatak podjele odgovornosti

U porodicama s više djece, djeca često dijele odgovornosti i teret kućanskih poslova. Međutim, djeca jedinci često nemaju tu privilegiju, pa se može dogoditi da nose veći dio tereta kućanskih poslova ili porodičnih obaveza, što može uticati na njihov osjećaj ravnoteže i pravednosti.

Teškoće u socijalizaciji

Djeca jedinci mogu imati težeću u razvoju socijalnih vještina jer nemaju stalnog društva kod kuće s kojim bi se mogli igrati, raspravljati i učiti dijeljenje. To može uticati na njihovu sposobnost saradnje, komunikacije i prilagodbe u društvenim situacijama.

Prisutnost intenzivne pažnje roditelja

Iako može biti korisno imati punu pažnju i podršku roditelja, djeca jedinci također mogu osjetiti pritisak stalne prisutnosti roditelja. Nedostatak privatnosti ili prostora za samostalni razvoj može rezultirati osjećajem gušenja ili prekomjerne ovisnosti o roditeljima.

Kako bismo pomogli djeci jedincima u prevladavanju ovih izazova, ključno je pružiti im podršku, razumijevanje i prilike za razvoj socijalnih vještina izvan porodičnog okruženja. Također je važno poticati njihovu autonomiju, samostalnost i samopouzdanje kako bi se osjećali sigurno i sposobno nositi se sa svakodnevnim izazovima. Kroz otvorenu komunikaciju i podršku porodice, djeca jedinci mogu uspješno prevladati izazove i razviti se u samostalne i sretne osobe.