Struka dala odgovor

Izazovi roditeljstva: Je li teže odgajati sina ili kćerku ?

Autor: Žene.ba
Izazovi roditeljstva: Je li teže odgajati sina ili kćerku ?
Foto : Ilustracija

Jedno od najčešćih pitanja koje se nameće kad krene rasprava o roditeljstvu je da li je izazovnije odgajati kćerku ili sina. Najnovije istraživanje, koje su zajedničkim snagama proveli timovi sa Univerziteta Charles u Pragu i Uniberziteta Columbia u New Yorku, konačno je došlo do odgovora.

Naučnici su analizirali više od 13 hiljada roditelja starijih od 50 godina te su došli do iznenađujućih zaključaka: roditelji koji su odgajali barem jednog sina iskusili su ubrzan pad kognitivnih sposobnosti u usporedbi s onima koji imaju isključivo kćerke.
Također ističu da je jedan od ključnih faktora činjenica da su kćeri češće sklonije brizi o roditeljima u starijoj dobi, pružajući im emocionalnu podršku i time pridonoseći njihovom sretnijem i zdravijem životu.

Istraživanje pokazuje da roditelji ženske djece kasnije u životu pokazuju manju sklonost konzumiranju alkohola, drogama i pušenju, dok veći postotak roditelja sinova ima izazove s prekomjernom težinom i demencijom.

Brzina mentalnog propadanja majki i očeva gotovo je jednaka, no više majki koje su odgajale sinove suočava se s problemima prekomjerne težine i demencije kasnije u životu. Ovi rezultati vrijede bez obzira na to je li riječ o biološkoj ili posvojenoj djeci, naglašava naučnica Katrin Wolf.

Ovo istraživanje pruža odgovore na često postavljana pitanja o roditeljstvu i izaziva preispitivanje prethodnih saznanja.