Evo i kako

Izgubiti nakupljene kilograme tokom trudnoće može biti izazovno, ali nije nemoguće

Autor: Žene.ba
Izgubiti nakupljene kilograme tokom trudnoće može biti izazovno, ali nije nemoguće
Foto : Ilustracija

Nakon porođaja, važno je razumijeti da je oporavak vašeg tijela prioritet, a babica će vas obično savjetovati da ne krećete odmah s dijetama. Međutim, zdrava ishrana je i dalje važna, te možete polako uvoditi lagane vežbe nakon nekoliko sedmica kako biste postepeno podržali svoje tijelo u oporavku.

Prvo, preporučuje se zdrava ishrana, redovno pijenje vode tokom dana radi održavanja hidratacije i odabir nutritivnih grickalica. Ove navike ne samo da pružaju potrebnu energiju s obzirom na novonastale obaveze oko djeteta, već i podržavaju postepeno gubljenje kilograma.

Važno je da svakog jutra izdvojite vrijeme za doručak. Također, preporučuje se konzumiranje najmanje pet porcija voća i povrća dnevno, kao i uključivanje vlaknastih namirnica poput graška, integralnih žitarica i sjemenki u ishranu.

U jelovnik se preporučuje uvrštavanje škrobnih namirnica poput integralnog hljeba, riže i integralne tjestenine, koje čine trećinu svakog obroka. Smanjenje unosa masne hrane, brze hrane, slatkiša, kolača, keksa i gaziranih pića također se preporučuje.

Koje vježbe mogu raditi nove mame ?

Nalazak slobodnog vremena za vježbanje nakon dolaska novorođenčeta može biti izazovan, ali je svakako izvodljiv. U početku, preporučuje se započeti s blagim vježbama poput Kegelovih vježbi, šetanja ili istezanja. Šetajte s bebom u kolicima na duže staze, postepeno povećavajući tempo. Ako razmišljate o ozbiljnijem treningu, sačekajte barem šest sedmica nakon porođaja ili dok ne osjetite potpuni oporavak.

Zašto je važno izgubiti višak kilograma nakon porođaja ?

Posebno je bitno, pogotovo ako planirate još jednu trudnoću, održavati ili smanjiti indeks tjelesne mase između trudnoća kako biste izbjegli ulazak u kategoriju prekomjerne težine. To smanjuje rizik za vas i vašu bebu u budućoj trudnoći.

Čak i ako ne razmišljate o proširenju porodice, postoji mnogo koristi od gubitka viška kilograma nakupljenih tokom trudnoće. Prije svega, povećava se šansa održavanja zdravlja dok vaše dijete raste. Održavanjem kontrole nad težinom smanjuje se rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.