Mame razumiju

Jedna dnevna navika može smanjiti salo na trbuhu

Autor: Žene.ba
Jedna dnevna navika može smanjiti salo na trbuhu
Foto: Unsplash

Kada je riječ o masnom tkivu, postoje dvije vrste, jedna je trbušna masnoća, za koju se možete uštipnuti, a druga je je visceralna mast, masnoća koja se nalazi duboko u trbušnoj šupljini.

Visceralna masnoća nalazi se ispod mišićnog sloja i oblaže organe poput jetre, bubrega, srca i gušterače. Ta vrsta masti može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su određeni karcinomi, moždani udar, dijabetes tipa 2, pretilost, kardiovaskularne bolest i visoki kolesterol.

Naime, gubitak visceralne masnoće, koja je skrivena unutar tijela oko vitalnih organ, ključ za pomoć pri mršavljenju na ostatku tijela.

Trener Chris Gagliardi je otkrio jedan jednostavan način da počnemo gubiti visceralnu masnoću jest usvajanje navike odlaska u šetnju.

"Čak i ako krenete s jednom minutom šetnje, to ima koristi za zdravlje. Bolje je početi polako i postupno povećavati nego se preopteretiti i odustati", rekao je.

Povezanost viscelarne masnoće s različitim zdravstvenim problemima, uključujući kardiovaskularne bolesti i inzulinsku rezistenciju, naglašava potrebu za učinkovitim strategijama za njegovo smanjenje.

Dok prehrambene navike značajno utiču na nakupljanje visceralne masti, često je iznenađujuće otkriti kako određena naizgled bezopasna hrana može doprineti njenom skladištenju.