Uskoro će nova školska godina

Kako izabrati pravi ruksak za školu, a da ne ugrozite zdravlje djeteta

Autor: Žene.ba
Kako izabrati pravi ruksak za školu, a da ne ugrozite zdravlje djeteta
Foto: Ilustracija

Sa septembrom na pragu, mnogi roditelji već su počeli s pripremama za školu, uključujući odabir idealne školske torbe. Kako bi se izbjegli potencijalni zdravstveni problemi koje može uzrokovati preteška torba, važno je razumjeti uticaj težine torbe na tjelesni razvoj djece.

Preteška školska torba može značajno opteretiti ramena, leđa i vrat djece. Ova dodatna težina može uzrokovati da se gornji dio tijela naginje naprijed, što dovodi do lošeg držanja, pogrbljene kičme, bolova, ukočenosti i smanjene fleksibilnosti. Dugotrajno nošenje teških torbi može rezultirati bolovima u donjem dijelu leđa, nepravilnim držanjem i lošom koncentracijom, što može negativno uticati na školski uspjeh.

Prema istraživanjima, težina pune školske torbe ne bi trebala prelaziti 10% tjelesne težine djeteta. Na primjer, dijete težine 25 kg ne bi smjelo nositi torbu težu od 2,5 kg. Prekoračenje ovog omjera može povećati rizik od umora, bolova u leđima i poteškoća u održavanju ravnoteže.

Šta je nepravilno držanje?

Nepravilno držanje karakteriše nerazmjerno opterećenje kičme koje može dovesti do bolova u vratu, leđima, ramenima i nogama, a može se povezati i s glavoboljom i stresom. Ovo stanje može nastati ne samo zbog teških torbi, već i zbog dugotrajnog sjedenja, nedostatka tjelesne aktivnosti i naglog rasta u adolescenciji. Dugoročno, nepravilno držanje može dovesti do ozbiljnih mišićno-koštanih poremećaja.

Kako treba držati tijelo?

Pravilno držanje podrazumijeva da su uši, ramena, kukovi, koljena i nožni zglobovi u ravnini kada se gleda sa strane. U sjedećem položaju, leđa trebaju biti ispravna, a u ležećem položaju glava i vrat trebaju biti u ravnini s leđima. Ako držanje odstupa od ovih smjernica, preporučuje se doktorski pregled.

Savjeti za odabir školske torbe

Težina: Torba bi trebala biti što lakša. Težina prazne torbe može varirati, ali trebate odabrati što lakšu opciju.
Nošenje: Najbolje je odabrati torbu koja se nosi na oba ramena, a što je viša u odnosu na torbu.

Vrsta: Torbe na točkovima nude praktičnost, ali mogu dovesti do problema ako se ne koriste pravilno. Preporučuje se izbjegavanje torbi koje se nose samo na jedno rame zbog njihovih negativnih uticaja na držanje i respiratorne disfunkcije.

Minimalno opterećenje: Neka dijete nosi samo nužne knjige i pribor. Manje sveske i pernice mogu smanjiti ukupnu težinu torbe.