Istraživanje

Nježno roditeljstvo ne djeluje, stroži pristup razvija dječji mozak

Autor: Žene.ba
Nježno roditeljstvo ne djeluje, stroži pristup razvija dječji mozak
Foto: Ilustracija

Tokom proteklih nekoliko godina nježno roditeljstvo postalo je popularna tema. Ova se ideologija usredsređuje na to da ne budemo strogi u disciplinovanju djece. Umjesto toga, podučavamo ih na miran način i ne kritikujemo ih.

Međutim, studija koju su proveli stručnjaci sa Colorado State University otkrila je da strogoća i disciplina pozitivno utiču na rast i razvoj djece. Osim toga, striktno vrijeme za spavanje zapravo može poboljšati dječje pamćenje i razvoj mozga. U istraživanje je bilo uključeno 94 djece starosti između pet i devet godina, iz različitih ekonomskih sredina.

Voditeljka studije, profesorica Emily Merz, rekla je: "Nedostatak sna može biti povezan ne samo sa strukturom mozga, već i s funkcijom moždanih sklopova za obradu emocija kod djece. To bi moglo objasniti zašto smanjeni san dovodi do veće osjetljivosti na negativne emocije", izvještava NationalWorld, prenosi Index.hr.

Iako je većina istraživanja razvoja sna usmjerena na tinejdžere, ovo istraživanje naglašava važnost procjene i podrške zdravlju sna djece prije ulaska u adolescenciju, objašnjava Merz.

"Djetinjstvo je osjetljivo razdoblje u razvoju kada iskustva okoline mogu imati snažan i trajan uticaj na mozak", istakla je.

Zasebna studija Akademije nauka Sjeverne Karoline otkrila je da su tinejdžeri postigli bolje rezultate na testovima nakon što su spavali osam sati i nisu koristili telefone prije spavanja.

Ovo su najljepše kombinacije

Ombre zidovi su novi hit u svijetu enterijera

Ljubav ne poznaje godine?

Svi pričaju o novoj romantičnoj komediji Anne Hathaway

Nije samo roditeljima teško

Kako stres roditelja utiče na djecu