Upozoravaju stručnjaci

Pasirana hrana za dojenčad može negativno uticati na njihov rast i razvoj

Autor: Žene.ba
Pasirana hrana za dojenčad može negativno uticati na njihov rast i razvoj
Foto: Ilustracija

Istraživanje provedeno nedavno istaklo je zabrinjavajuće posljedice hranjenja dojenčadi pasiranom hranom na njihov rast i razvoj. Ova popularna praksa, koja se često koristi kao prvi uvod u čvrstu hranu za bebe, može imati negativan uticaj na njihove nutritivne potrebe i opću dobrobit, prema najnovijim nalazima.

Stručnjaci upozoravaju da pasirana hrana, iako praktična i lako probavljiva, može nedostajati važnim hranjivim tvarima koje su ključne za pravilan rast dojenčadi. Umjesto da se bebi omogući postupno navikavanje na različite teksture hrane koje potiču razvoj žvakanja i gutanja, pasirana hrana može dovesti do smanjenog razvoja tih motoričkih vještina.

Jedna od glavnih briga s pasiranom hranom je da bebe ne dobivaju priliku razviti svoje žvakaće sposobnosti na prirodan način. To može uticati na njihovu sposobnost da pravilno žvaču kasnije u životu, što može imati dugoročne posljedice na prehranu i probavu.

Osim toga, istraživanje je također identificiralo moguće poveznice između prekomjernog konzumiranja pasirane hrane i povećanog rizika od pretilosti kod djece. Jedna od teorija je da glatka konzistencija pasirane hrane ne potiče osjećaj sitosti na isti način kao hrana s teksturama koje zahtijevaju žvakanje, što može dovesti do prekomjernog unosa kalorija.

Roditeljima se savjetuje da razmotre uvođenje raznovrsnih namirnica s različitim teksturama i okusima kako bi podržali zdrav razvoj svoje djece. To uključuje voće, povrće, meso i žitarice koje su prilagođene dojenčadi i koje se mogu prilagoditi kako dijete napreduje u svojim prehrambenim potrebama.