Izazovan period

Psihologinja ističe tri razloga zbog kojih adolescenti izbjegavaju razgovor sa roditeljima

Autor: Žene.ba
Psihologinja ističe tri razloga zbog kojih adolescenti izbjegavaju razgovor sa roditeljima
Foto: Ilustracija

Razdoblje tinejdžerskih godina često predstavlja izazov karakterističan intenzivnim emocionalnim promjenama. Tinejdžeri često teže nezavisnosti i istraživanju vlastitog identiteta, što može stvarati napetost u komunikaciji s roditeljima.

Psihologinja Becky Kennedy nedavno je na Instagramu istakla tri razloga zbog kojih tinejdžeri često izbjegavaju komunikaciju s roditeljima.

Tokom adolescencije, mladi se trude razumjeti i oblikovati vlastiti identitet

U adolescenciji, važna zadaća je početak oblikovanja vlastitog identiteta. Zbog toga tinejdžeri često odbijaju prisnost roditelja kako bi im omogućili prostor za samoproučavanje i definisanje vlastitog identiteta. Ovo životno razdoblje zahtijeva strpljenje i otvorenu komunikaciju kako bi se očuvala veza između roditelja i tinejdžera, prenosi Index.

Tinejdžeri izražavaju strah od osuđivanja od strane roditelja

U tinejdžerskim godinama, pružanje podrške bez odmah ponuđenih rješenja posebno je ključno, ističe Kennedy u svom videu. Zbog toga, kada tinejdžeri dijele svoje misli s nama, važno je prvo ih saslušati prije nego što nudimo savjete.

Sram ih je

Psihologinja ističe: "Kada tinejdžer doživi osjećaj srama, često će odbaciti roditeljsku bliskost kako bi izbjegao suočavanje s vlastitim postupcima." Ona naglašava važnost ovog aspekta, posebno kada imamo emocionalno osjetljivu djecu koja podložna sramu mogu pretvoriti ranjivost u iznenadne emotivne reakcije.

"Ovo je ključno za zapamtiti: u tinejdžerskim godinama, vaši će adolescenti možda stvarati distancu, ali održavanje nastojanja za održavanjem veze s njima ostaje presudno", zaključuje psihologinja.

Ovo su najljepše kombinacije

Ombre zidovi su novi hit u svijetu enterijera

Ljubav ne poznaje godine?

Svi pričaju o novoj romantičnoj komediji Anne Hathaway

Nije samo roditeljima teško

Kako stres roditelja utiče na djecu