Trudnoća ili ne?

Razotkrivanje tajni lažno pozitivnih testova

Autor: Žene.ba
Razotkrivanje tajni lažno pozitivnih testova
Foto: Ilustracija

Test na trudnoću može biti jedan od najuzbudljivijih trenutaka u životu, ali što ako test pokaže pozitivan rezultat, a vi niste sigurni jeste li zaista trudni? Lažno pozitivni testovi na trudnoću mogu biti zbunjujući i stresni, ostavljajući mnoge žene u dilemi i pitanju vjerodostojnosti rezultata.

Interferencija lijekova

Neki lijekovi mogu uzrokovati lažno pozitivan rezultat na testu trudnoće. Na primjer, lijekovi koji sadrže hCG (hormon koji proizvodi tijelo tokom trudnoće) ili neki psihoaktivni lijekovi mogu uticati na rezultate testa. Stoga je važno provjeriti moguće nuspojave lijekova prije testiranja.

Ektopična trudnoća

Ektopična trudnoća, gdje se embrij razvija izvan maternice, može rezultirati lažno pozitivnim testom. Iako ovo stanje zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju, test trudnoće može dati pozitivan rezultat jer embrij proizvodi hCG hormon.

Problemi s bubrezima

Bubrezi su odgovorni za filtriranje tvari u tijelu, uključujući hormone poput hCG-a. Problemi s bubrezima, poput zatajenja bubrega ili bolesti bubrega, mogu dovesti do povećanog nivoa hCG-a u krvi, što rezultira lažno pozitivnim testom na trudnoću.

Rani gubitak trudnoće

Još jedna mogućnost je da ste imali tačan pozitivan rezultat, u smislu da je hCG pronađen u vašem urinu, ali da je nivo hCG-a u opadanju. To nije tehnički lažno pozitivan u smislu da je test detektirao hCG, ali je lažni rezultat u smislu da možda nemate održivu trudnoću. Ovaj niži hCG može biti znak pobačaja ili hemijske trudnoće, što je kada se embrij ne implantira ili ne raste. Također možete još uvijek imati hCG u tijelu nakon nedavnog pobačaja.