Evo šta trebate znati

Rubeola: Blaga bolest koja može imati teške posljedice za trudnice

Autor: Žene.ba
Rubeola: Blaga bolest koja može imati teške posljedice za trudnice
Foto: Ilustracija

Rubeola, poznata i kao crljenica, odnosno rubella, virusna je bolest koja je najčešće blagog toka, a rijetko će kod pacijenta izazvati teže komplikacije. No priča je sasvim drugačija ako se rubeolom zarazi trudnica.

Rubeola je virusna zarazna bolest karakterisana svijetlo ružičastim, „mrljastim“ osipom te natečenim limfnim žlijezdama iza uha i na potiljku. Njen je uzročnik virus rubeole, a prenosi se kapljičnim putem u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom, ali i preko predmeta kontaminiranih kapljicama zaraženog.

Simptomi rubeole

Nakon inkubacije od 13 do 20 dana, bolest počinje:

  • blagim porastom tjelesne temperature,
    malaksalošću i
  • naticanjem limfnih žlijezda iza uha i na zatiljku.
  • Nakon dva do tri dana javlja se mrljasti osip po licu, a potom po trupu i udovima, koji može trajati do sedam dana.

Blaga bolest, ali za jednu skupinu posebno opasna

Rubeola je blaga bolest s rijetkim komplikacijama u obliku upale zglobova, trombocitopenične purpure (autoimuna bolest sa sniženim brojem trombocita) i, vrlo rijetko, meningoencefalitisa (upale mozga i moždanih ovojnica).

No najvažnija komplikacija rubeole, koja može proći gotovo neopaženo, nastaje u slučaju zaraze trudnica.

Kada se žena zarazi tokom trudnoće, posebno tokom prvog tromjesečja, rizik od infekcije fetusa je vrlo visok (otprilike 95%). Tada dolazi do trajnih oštećenja ploda, tzv. rubeolarne embriopatije. Sindrom kongenitalne rubeole može se očitovati pobačajem ili prirođenim malformacijama nekih organa, gluhoćom i mentalnom retardacijom.

Teške posljedice epidemije 1964. godine

Teška epidemija rubeole koja je 1964. pogodila velik dio Sjedinjenih Američkih Država, uzrokovala je 20 000 slučajeva kongenitalne rubeole, što je rezultiralo s:

  • 2 100 neonatalnih smrti,
  • 11 600 slučajeva gluhoće,
  • 3 580 slučajeva sljepoće,
  • 1 800 slučajeva mentalne retardacije, uz
  • 11 250 pobačaja (spontanih ili hirurških).

Nema specifičnog lijeka, zato je vakcinisanje vrlo važno!

Bolest se liječi simptomatski. Nema specifičnog lijeka za rubeolu.

No može li se spriječiti obolijevanje od rubeole? Da! Vrlo učinkovita preventivna mjera je vakcinisanje. Vakcinisanje protiv rubeole se provodi kombinovanjem vakcinom protiv ospica, zaušnjak i rubeole, u dvije doze. Prva doza nakon navršene prve godine života, a druga prilikom upisa u prvi razred osnovne škole.