Dobro je znati

Savjeti za siguran odabir igračaka za djecu

Autor: Žene.ba
Savjeti za siguran odabir igračaka za djecu
Foto : Ilustracija

Briga o sigurnosti djece uključuje i pažljiv odabir igračaka. Često dolazi do povreda prouzrokovanim oštrim igračkama, ali takve nezgode mogu se izbjeći pravilnim odabirom sigurnih igračaka prilagođenih dobi djeteta.

Odaberite igračke koje su prikladne za djetetov uzrast

Pravilan odabir igračaka prema dobi djeteta ključan je faktor u prevenciji ozljeda. Iako je na ambalaži većine igračaka naznačena preporučena dobna skupina, važno je uzeti u obzir konkretno dijete za koje birate igračku. Kada birate igračku koja je namijenjena djeci u dobi od tri do deset godina, važno je razmotriti sadrži li sitne dijelove koje bi dijete od tri godine moglo progutati. Također, važno je procijeniti je li dijete dovoljno zrelo za sigurnu igru s odabranom igračkom.

Izbjegavajte igračake koje sadrže oštre dijelove

Birajte igračke koje nemaju oštre krajeve ili ćoškove kako biste izbjegli potencijalne povrede djece. Također, trebali biste izbjegavati igračke koje uključuju luk, strijelu, metke ili slične dijelove koji bi mogli uzrokovati povrede glave ili očiju. Igračke s užetima i vrpcama trebale bi se izbjegavati, posebno kod mlađe djece, kako bi se spriječila opasnost od gušenja tokom igre.

Pažljivo pročitajte upute

Prije nego što dopustite djetetu da se igra s igračkom, pažljivo pročitajte sve upute i upozorenja na ambalaži. Obratite posebnu pažnju na dobna ograničenja, broj dijelova igračke i oznake poput CE, što predstavlja potvrdu proizvođača da je proizvod prošao testiranja i udovoljava evropskim standardima sigurnosti, zdravlja i zaštite okoliša.

Budite prisutni dok se dijete zabavlja  igračkom

Ukoliko ste uvjereni u sigurnost igračke, ipak je preporučljivo da pratite dijete dok se igra kako biste bili sigurni da se koristi na pravi način. Nekada, dijelovi koji se čine bezopasnima mogu predstavljati potencijalnu opasnost. Nakon otvaranja ambalaže, riješite se plastičnih folija i drugih zaštitnih materijala, jer djeca mogu stavljati takve dijelove u usta, što može dovesti do gušenja. Ako primijetite da dijete ima poteškoće ili nepravilno koristi igračku, pokažite mu pravilan način korištenja kako biste smanjili rizik od mogućih povreda i osigurali ispravno funkcionisanje igračke.