dr. Stephen Nowicki

Ugledni psiholog tvrdi da ovaj test djeci daje veliku prednost u životu

Autor: Žene.ba
Ugledni psiholog tvrdi da ovaj test djeci daje veliku prednost u životu
Ilustracija

Postoji snažna i dosljedna povezanost između sposobnosti prepoznavanja emocija u glasu i društvenog uspjeha, pokazuju istraživanja.

Dječji psiholog s više od 40 godina iskustva, dr. Stephen Nowicki, osmislio je vokalni test s kolegicom dr. Alexijom Rothman. Taj test je dio dijagnostičke analize neverbalne tačnosti, ispitivanja koje je korišteno u stotinama studija za procjenu dječje tačnosti u čitanju vokalnih znakova.

"Otkrili smo da što je djetetov rezultat na testu veći, to je njegova društvena prilagodba bolja i akademsko postignuće veće. Djeca koja nauče uspješno koristiti vokale imaju značajnu prednost kada je u pitanju komunikacija i povezanost", izjavio je dr. Nowicki, prenosi Index.

Evo kako roditelji mogu naučiti svoju djecu prepoznavanju emocija u glasu, kako bi im pomogli da se učinkovito povežu sa svojim vršnjacima.

Izbjegavajte miješane poruke

Nemojte zbunjivati dijete govoreći mu veselim glasom, dok riječima i izrazima lica izražavate tugu ili ljutnju, i obrnuto.

Odbacite vlastite loše vokalne navike

Ako koristite neke poštapalice, poput "ovoga" ili "kao", pokušajte ih izbaciti iz svog rječnika kako dijete ne bi pokupilo taj vokalni tik.

Snimite djetetov glas i pustite mu ga

Ovo je najbolji način da postanemo svjesni kako zvučimo drugima. Možete ovu aktivnost učiniti ugodnom za svoje dijete tako da je pretvorite u igru. Snimajte razne rečenice normalnim glasom i snimite ih svojim telefonom. Zatim to pustite djetetu i objasnite mu da može promijeniti glas na razne načine. Zamolite dijete da ponovi određenu rečenicu tišim ili glasnijim tonom, bržim ili sporijim tempom. Svaki put snimite frazu i zatim poslušajte rezultate.

Zamolite dijete da prepozna emocionalnu poruku u vašem tonu glasa

Izgovorite istu rečenicu iz prethodnog primjera različitim emocionalnim tonovima glasa, kao da ste sretni, tužni, uplašeni, ljuti i tako dalje. Provjerite može li vaše dijete uočiti razliku.

Pokažite kako naglasak može promijeniti značenje

Upotrijebite neku jednostavnu rečenicu i izgovorite je naglas s djetetom, naglašavajući svaki put drugu riječ u rečenici. Tako ćete djetetu pokazati kako naglasak mijenja značenje onoga što govorite.

Igrajte igru pogađanja

Pustite crtić ili film, ali neka dijete bude okrenuto leđima prema TV ekranu. Zatim ga zamolite da vam kaže što ljudi osjećaju slušajući njihove glasove. Potom ponovo pustite isječak i zamolite dijete da prouči lica i govor tijela te otkrije je li tačno pogodilo.

Igrajte toplo-hladno

Sakrijte nešto u kući ili dvorištu te samo glasom komunicirajte s djecom jesu li bliže (toplo) ili dalje (hladno).

Izbjegavajte sarkazam kada komunicirate s djetetom, ali objasnite njegovu funkciju

Sarkazam se često koristi u interakcijama odraslih, ali ga treba oprezno koristiti s mlađom djecom i pred njima jer ih može zbuniti. To bi čak moglo potkopati vaš odnos ako često govorite jedno, a mislite drugo.

U isto vrijeme dijete može naići na sarkazam u blizini drugih odraslih osoba i vršnjaka, stoga je važno objasniti mu kako sarkazam djeluje. Pokažite djetetu sarkastične poruke i naglasite da se sarkazam nikada ne smije koristiti za povrjeđivanje tuđih osjećaja.