Problemi modernog doba

Uticaj dugotrajnog gledanja ekrana može biti značajan za emocionalni razvoj djeteta

Autor: Žene.ba
Uticaj dugotrajnog gledanja ekrana može biti značajan za emocionalni razvoj djeteta
Foto: Ilustracija

Djeca koja su izložena produženom gledanju televizije ili igranju videoigara mogu imati teškoća u interpretiranju suptilnih emocionalnih nijansi ili izraza lica u stvarnom životu.

U današnjem digitalnom dobu, ekrani su postali neizbježan dio svakodnevnog života, posebno za djecu. S obzirom na to da su virtualne interakcije postale sveprisutne, postavlja se pitanje kako ove digitalne platforme utiču na emocionalni razvoj djece, posebno na razumijevanje emocija, empatiju i socijalne vještine.

Mnoga istraživanja su istakla kako su interakcije s ekranima, poput televizije, tableta i pametnih telefona, povezane s određenim izazovima u razvoju djeteta. Jedno od ključnih područja je razumijevanje emocija. Dok su stvarne interakcije licem u lice ključne za učenje osjećaja i prepoznavanje izraza lica, virtualne interakcije mogu pružiti samo ograničenu, surogatnu verziju ovog iskustva.

Djeca koja su prekomjerno izložena televiziji ili videoigrama mogu imati poteškoće u prepoznavanju suptilnih emocija i izraza lica u stvarnom svijetu. Pasivno konzumiranje sadržaja na ekranu može smanjiti razinu empatije jer djeca imaju manje prilika za aktivno saosjećanje s drugima. Također, prekomjerna izloženost ekranima može negativno uticati na razvoj socijalnih vještina jer djeca umjesto interakcije licem u lice s vršnjacima ili roditeljima, provode sate gledajući sadržaj na ekranu.

Međutim, važno je napomenuti da ekranima nije nužno štetno za emocionalni razvoj djece. Umjereno korištenje tehnologije, uz nadzor roditelja i odabir kvalitetnog sadržaja, može imati i pozitivne aspekte. Interaktivne edukativne igre ili aplikacije mogu pružiti djetetu vrijedne lekcije o emocijama, empatiji i socijalnim vještinama.

Roditelji imaju ključnu ulogu u nadzoru djetetove upotrebe ekrana i osiguravanju da se tehnologija koristi na način koji potiče zdrav emocionalni razvoj. To uključuje postavljanje granica za vrijeme provedeno pred ekranom, odabir kvalitetnog sadržaja i aktivno sudjelovanje u digitalnim aktivnostima zajedno s djetetom. Kroz svjesno i uravnoteženo korištenje tehnologije, roditelji mogu pomoći svojoj djeci da razviju zdrav odnos prema ekranima, dok istovremeno potiču razvoj ključnih emocionalnih i socijalnih vještina koje su neophodne za uspjeh u stvarnom svijetu.