Pokazalo istraživanje

Uzimanje ovog vitamina tokom trudnoće može umanjiti vjerovatnost razvoja astme kod djece

Autor: Žene.ba
Uzimanje ovog vitamina tokom trudnoće može umanjiti vjerovatnost razvoja astme kod djece
Foto: Ilustracija

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Allergy and Clinical Immunology ističe povezanost između nivoa vitamina D tijekom prenatalnog razdoblja i incidencije problema sa šumom kod disanja te astme kod djece.

Detaljna analiza koja se proteže kroz 15 godina podataka kliničkog ispitivanja "Vitamin D Antenatal Asthma Reduction (VDAART)" pokazala je da primjena dodataka vitamina D trudnicama rezultira smanjenjem incidencije astme i problema sa šumom pri disanju kod njihove djece u usporedbi s onima čije su majke konzumirale standardne prenatalne vitamine.

Mnoge trudnice ne zadovoljavaju preporučeni unos vitamina D3

Scott Weiss, glavni autor istraživanja i pomoćnik direktora Channing Division of Network Medicine u Brigham Women’s Hospital te profesor na Harvard Medical School, istakao je ključne zaključke istraživanja. Prema njegovim riječima, primjena vitamina D3 u dozi od 4.400 IU/dan kod trudnica rezultirala je nižom učestalošću astme kod njihove djece u usporedbi sa onima koje su primale 400 IU/dan. Weiss je naglasio važnost ovih saznanja, sugerišući da mnoge trudnice ne zadovoljavaju preporučeni unos vitamina D3 te preporučuje svim trudnicama razmotriti uzimanje 4.000 – 6.000 IU/dan vitamina D3 od trenutka začeća do kraja trudnoće.

Potencijalni zaštitni učinak većih doza

Iako su ranija istraživanja pružala promjenjive rezultate u vezi s odnosom između prenatalnih niova vitamina D i astme u djetinjstvu, nedavna analiza ukazuje na mogući zaštitni učinak većih doza suplementacije vitaminom D tokom trudnoće.

Naučnici ističu potrebu za budućim kliničkim ispitivanjima koja bi započela ranije u trudnoći, preporučujući veće doze suplementacije vitamina D i uključivanje raznolikog raspona sudionika kako bi se bolje razumjeli potencijalni učinci vitamina D na ishode trudnoće i razvoj astme u djece.

Unatoč obećavajućim nalazima, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se ovi rezultati potvrdili te procijenila sigurnost i učinkovitost povećanog unosa vitamina D za sve trudnice.