U savremenom svijetu

Zašto je majčinstvo sada izazovnije nego što je bilo prije?

Autor: Žene.ba
Zašto je majčinstvo sada izazovnije nego što je bilo prije?
Foto: Ilustracija

Majčinstvo je oduvijek bilo puno izazova, ali u savremenom svijetu postaje još zahtjevnije. Majke često osjećaju veliki pritisak, suočavaju se s nedostatkom vremena za sebe i često se pitaju gdje griješe. Visoka očekivanja društva dodatno komplikuju situaciju, ostavljajući malo prostora za pogreške ili odmor.

Današnje majčinstvo nosi sa sobom brojne izazove koji čine ovu ulogu izuzetno zahtjevnom. Prvi ključni razlog je nedostatak predaha i visoka očekivanja. Majke se suočavaju s kontinuiranim zahtjevima bez adekvatnog vremena za odmor ili lične potrebe. Očekuje se da budu gotovo savršene, što stvara veliki pritisak i često rezultira osjećajem neuspjeha.

Drugi važan faktor je nedostatak podrške zajednice. Mnoge majke danas odgajaju djecu bez pomoći porodie aili bliskih prijatelja. Ovo osamljenje može dodatno otežati već težak teret majčinstva. Psihologinja Dr. Shefali Tsabary naglašava važnost podrške drugih žena, bilo majki, sestara ili prijateljica, kako bi se lakše nosile s izazovima majčinstva.

Treći faktor je prevelik broj opcija i informacija. Savremeno roditeljstvo je pretrpano različitim izborima od formule za bebe do stilova odgoja. Ova preplavljenost može dovesti do konfuzije i stresa kod roditelja. Dr. Tsabary savjetuje pojednostavljenje ovih izbora, fokusirajući se samo na nekoliko bitnih opcija koje odgovaraju pojedinačnim potrebama i vrijednostima porodice.

U konačnici, ključ za olakšanje majčinstva leži u podršci zajednice i pojednostavljenju svakodnevnih odluka. Sreća i zdravlje djece ovise o ljubavi i podršci koje im pružamo kao zajednica. Važno je prepoznati izazove današnjeg majčinstva i zajednički raditi na stvaranju okruženja koje će podržati i olakšati roditeljstvo.