Nije sebičnost

Zašto majke sebe trebaju staviti na prvo mjesto ?

Autor: Žene.ba
Zašto majke sebe trebaju staviti na prvo mjesto ?
Foto: Ilustracija

Biti mama je izazovan posao. Majčinstvo je jedan od najvažnijih zadataka na svijetu, a uloga majke nikada ne prestaje – uvijek postoji nešto što možemo učiniti za svoju djecu. Većina mama svoje zadatke obavlja izuzetno predano, obavljajući svoje dužnosti besprijekorno.

1. Zdravlje majke je ključno za zdravlje porodice

Majke su često okosnica porodice, pa je njihovo fizičko i psihičko zdravlje od ključnog značaja za dobrobit cijele porodice. Kada majka brine o sebi, ima više energije i resursa da izdržava svoju djecu i partnera.

2. Pozitivan primjer za djecu

Djeca uče iz modela ponašanja svojih roditelja. Kada vide majku koja cijeni svoje zdravlje i sreću, shvate važnost samopomoći i postavljanja granica. Majčin primjer može oblikovati stavove djece prema brizi o sebi u budućnosti.

3. Smanjenje stresa

Stavljanje sebe na prvo mjesto može značajno smanjiti stres. Majke koje se brinu o svojim potrebama imaju bolje emocionalno i mentalno stanje, što olakšava suočavanje sa izazovima roditeljstva.

4. Očuvanje identiteta

Majčinstvo ne bi trebalo da poništi lični identitet. Posvećivanje vremena vlastitim interesima i aktivnostima omogućava majkama da očuvaju vlastiti identitet, što dugoročno doprinosi emocionalnom blagostanju.

5. Raznolikost interesovanja i života

Majke koje imaju različite interese izvan roditeljstva često su sretnije i ispunjenije. Stavljanje sebe na prvo mjesto omogućava raznolikost u životu i pruža priliku za lični rast.

6. Povećanje kapaciteta za brigu o drugima

Kada se majke brinu o svojim potrebama, one povećavaju svoju sposobnost da se brinu o drugima. Osnažene majke mogu pružiti emocionalnu i praktičnu podršku porodicama na održiv način.

7. Očuvanje partnerskog odnosa

Održavanje jakog partnerstva važno je za stabilnost porodice. Stavljanje sebe na prvo mjesto pomaže majkama da održe ravnotežu između majčinskih obaveza i vremena provedenog sa svojim partnerom.

Briga o sebi ne znači sebičnost, već mudro upravljanje vlastitim resursima kako bi se osigurala trajna dobrobit majke, djece i cijele porodice. Majke koje sebe stavljaju na prvo mjesto doprinose sretnijem i zdravijem porodičnom okruženju.