Jako su bitni

Zašto su vitamini B12 i B9 neophodni za zdravu trudnoću?

Autor: Žene.ba
Zašto su vitamini B12 i B9 neophodni za zdravu trudnoću?
Foto: Unsplash

Trudnoća je predivno iskustvo, a osiguravanje dobrobiti i majke i bebe tokom tog razdoblja je najvažnije.

To je period u kojem se treba usredotočiti na prehranu, što je važno ne samo za majke, već i za bebe. Zaokružena prehrana s pravim vitaminima i mineralima ključna je za održavanje zdrave trudnoće.

Među tim vitalnim nutrijentima, vitamin B12 i folna kiselina igraju značajnu ulogu. Stručnjak za prehranu i fitness, Rohit Shelatkar, podijelio je nekoliko savjeta.

Vitamin B12, topiv u vodi, neophodan je za razne tjelesne funkcije, uključujući sintezu DNK, stvaranje crvenih krvnih stanica i neurološko zdravlje.

Tokom trudnoće, potražnja za vitaminom B12 povećava se jer podržava brzu diobu i rast stanica fetusa u razvoju.

Vitamin B12 važan je i za zdravlje majke jer pomaže u smanjenju rizika od anemije i urođenih mana, piše India.Com.

Vitamin B9, koji se također naziva folna kiselina, posebno je važan u ranim fazama trudnoće jer pomaže u sprječavanju defekata neuralne cijevi, poremećaja rođenja koji utječu na bebin mozak i leđnu moždinu.

National Health Service (UK) preporučuje ženama koje su doživjele trudnoću s oštećenjem neuralne cijevi i koje namjeravaju zatrudnjeti, da uključe dnevni dodatak od 400 mikrograma folne kiseline prije i tokom prvih 12 sedmica trudnoće. Ovo razdoblje vitalno je za razvoj bebine kralježnice.

Koja hrana je izvor vitamina B12 i folne kiseline?

Iako su suplementi opcija, važno je ove hranjive tvari uključiti u prehranu putem hrane. Proizvodi životinjskog porijekla, poput mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda, izvrsni su izvori vitamina B12. Za folnu kiselinu, odlične su opcije kelj, kupus, špinat, brokula, mahunarke i agrumi.

"Vitamini B12 i B9 ključni su za zdravu trudnoću. Iako uravnotežena prehrana može osigurati bitne hranjive tvari, postoje situacije u kojima bi uzimanje dodataka moglo biti važno. Razgovarajte sa svojim ljekarom kako biste odlučili što je najbolje učiniti da garantuje zdravu trudnoću", zaključio je Rohit Shelatkar.