Ana Rucner: Pjesma na romskom inspirirana Esmom Redžepovom

Cijeli sam život gledala majku koja bi redovno nakon klasičnog koncerta na after partiju samo odjednom izvadila čelo i zasvirala „Oči čornije“, „Čaje šukarije“.

Virtuozna „crossover“ violončelistica Ana Rucner upravo završava snimanje svog novog albuma kojim će mnoge iznenaditi – nakon pet klasičnih i „crossover“ izdanja, Ana se predstavlja u etno i „world music“ izdanju.

Najavni singl „Esma“ vesela je i plesna romska pjesma inspirirana kraljicom romske muzike Esmom Redžepovom.

Tri godine 

Uz romski duhački orkestar, Rucner uz izvedbu na violončelu također i pjeva na romskom jeziku.

– Iako me svi povezuju s klasikom, moja duša oduvijek naginje muzici koja je prepuna istinske strasti, čežnje, ritma, muzici iz naroda – otkriva Ana.

Violončelo je prvi put u ruke uzela još kao djevojčica s nepunih sedam godina, uz majku Snježanu, također violončelisticu i inače Beograđanku.

– Odrasla sam u porodici poznatih klasičnih muzičara, gudača. No, cijeli sam život gledala majku koja bi redovno nakon klasičnog koncerta na after partiju samo odjednom izvadila čelo i zasvirala „Oči čornije“, „Čaje šukarije“ i slične divne bezvremenske numere i napravila lom. Ova mi je muzika u krvi – pojašnjava 37-godišnja akademska muzičarka i profesorica violončela. 

Album je s ekipom pripremala tri godine.

Moj temperament

Polako, uz puno ljubavi, čekao je svoj pravi trenutak koji je napokon stigao. Nastao je u suradnji s producentom Zlatkom Timotićem u njegovom studiju u Beogradu. Zlatko je zajedno sa mnom i za mene strpljivo kreirao predivne, autorske pjesme preplavljene emocijama i inspirirane etno i starogradskom glazbom. Uz „Esmu“, na njemu će se naći i pjesme inspirirane makedonskom, bugarskom i drugom etno-muzikom Balkana – govori Rucner.

Rucner očekuju zahtjevni nastupi u Las Vegasu i turneja u Kini, a na proljeće 2021. godine nada se promotivnoj turneji za novi album u kojoj obavezno želi nastupiti pred sarajevskom publikom.

– Violončelo – to sam ja. Volim slobodu u muzici i to najviše pokazujem ovim pjesmama i albumom. Vjerujem da će moji fanovi i publika najbolje prepoznati koliko mene i mog izvornog temperamenta ima u ovim notama – zaključuje Rucner.

Bivši muž

Ana Rucner ima sina iz braka s Vladom Kalemberom. Veoma je vezana za porodicu.

– Uz majku Snježanu, violončelisticu, otac Dragan i brat Mario sviraju violu. Moji roditelji vode svoj orkestar – „Rucner String Quartet“ – govori violončelistica.

Žene.ba