Više od vježbanja

Swing joga - Oblikuje tijelo, jača srce i um

Autor: Žene.ba
Swing joga - Oblikuje tijelo, jača srce i um
Foto: X

Kada pomislite na jogu, vjerovatno vam prvo padnu na pamet slike ljudi koji praktikuju različite položaje na prostirci. Međutim, postoji jedna vrsta joge koja se izdvaja iz mase - swing joga. Ova inovativna forma vježbanja kombinuje klasične principe joge s korištenjem visećih ljuljački, pružajući niz zdravstvenih i fizičkih koristi koje idu izvan obične prakse.

Joga sama po sebi već je poznata po brojnim prednostima za tijelo, um i duh, ali swing joga dodaje dodatnu dimenziju u ovaj već opsežan spektar koristi. 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli @denizlireformerpilates

Jačanje mišića i povećanje fleksibilnosti

Korištenje ljuljačke kao oslonca omogućava dublje istezanje i jačanje mišića koji su inače manje aktivni u tradicionalnim vježbama. To rezultira povećanom fleksibilnošću i snagom mišića.

Poticanje cirkulacije i zdravlja srca

Dinamični pokreti u swing jogi potiču cirkulaciju krvi, što može poboljšati zdravlje srca i krvnih žila. Redovna praksa može smanjiti rizik od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih problema.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Fer 🇨🇱 (@fitness.aereo.pilates)

Smanjenje stresa i anksioznosti

Kombinacija tehnika disanja, meditacije i laganih pokreta u swing jogi može smanjiti nivo stresa i anksioznosti. Opuštajući se u ljuljačci, osjećate se teže i sigurnije, što pomaže u oslobađanju napetosti i tjeskobe.

Podizanje raspoloženja i prevencija depresije

Kretanje tijela i osjećaj slobode koji pruža swing joga može poboljšati raspoloženje i podići mentalno zdravlje. Redovna praksa može pomoći u prevenciji depresije i poboljšanju općeg osjećaja blagostanja.

Poboljšanje ravnoteže i koordinacije

Balansiranje u ljuljačci zahtijeva aktiviranje mišića korijena i jezgre, što može poboljšati ravnotežu i koordinaciju tijela.

Swing joga nije samo zabavna alternativa tradicionalnoj praksi joge, već i izuzetno korisna za tijelo, um i duh. Bez obzira jeste li početnik ili iskusni praktikant joge, ova forma vježbanja pruža niz prednosti koje će vam pomoći da postignete bolje zdravlje i osjećaj blagostanja.

Ovo su najljepše kombinacije

Ombre zidovi su novi hit u svijetu enterijera

Ljubav ne poznaje godine?

Svi pričaju o novoj romantičnoj komediji Anne Hathaway

Nije samo roditeljima teško

Kako stres roditelja utiče na djecu