Jasna Đuričić i dalje pod utiscima: Rat je trenutak u kojem ljudskost potpuno propada

Nakon što je film “Quo vadis, Aida?” u subotu postigao nevjerovatan uspjeh na dodjeli “evropskih Oscara”, uzbuđenje i sreća još uvijek traju.

 

Iako joj se ni samoj još uvijek nisu slegli utisci, najbolja evropska glumica ove godine, Jasna Đuričić, jutros je u gostovanjima uživo govorila o filmu.

“Tek sada postajem svjesna šta se dogodilo. Vidim brojne poruke koje sam dobila, a koje mi govore da je ovo zajednička nagrada svih nas sa prostora bivše Jugoslavije”, rekla je Jasna za srbijansku K1 televiziju.

Osvrnula se i na emitovanje filma u Srbiji, ali i entitetu Republike Srpske.

“To što filma nema u našim kinima je cenzura. Toga u demokratskom društvu ne bi trebalo biti. To je uskraćivanje i nije u redu. Neka ga ljudi vide pa da debatujemo.”

Jasna je sigurna da će film vrlo brzo svi imati priliku pogledati.

“Mi bismo nekada voljeli da se stvari događaju odmah, ali ja osjećam da će se ovo dogoditi vrlo brzo. Uopće ne sumnjam u to”, rekla je za televiziju N1.

Glumica je priznala kako je ovaj film za nju katarzična stvar te da je strašno boli ono što se događalo na našim prostorima.

“Film je težak onoliko koliko je težak život. Traumatizovani su i oni koji su nosili puške i oni koji nisu. Ovo je film iz ženske perspektive koji poručuje da rat nikada ni za šta nije solucija. Rat je trenutak u kojem propada ljudskost, potpuno” zaključila je Jasna i istakla da osjeća obavezu prema mladima.

“Mladima se razni narativi ‘toče’ u glavu. Važno je da im kažemo šta se sve desilo, ali da to nema veze s njima, da oni nisu krivi i da nastave da žive.”

Još od same premijere, film i njegova ekipa su jedna od glavnih tema naslovnica, kako naših, tako i svjetskih.

Nakon što je nominiran za prestižnog Oscara i Nagradu Britanske Filmske Akademije BAFTA te dobitnik Independent Spirit Awardsa i više od 30 nagrada sa različitih svjetskih festivala, svojim priznanjima može dodati i tri nagrade sa dodjele “evropskih Oscara” – za najbolju rediteljicu, najbolju glumicu i najbolji film u Evropi 2021. godine.

Naša rediteljica Jasmila Žbanić uspjela je postići ono što je htjela – da cijeli svijet čuje za genocid u Srebrenici, a nadamo se, i poručiti generacijama koje dolaze, šta se nikad ne smije zaboraviti, niti ponoviti.

Žene.ba