Od instalacija do pločica

Ukoliko ste kupili stan u starogradnji, budite spremni i na renovaciju, a evo i kako

Autor: Žene.ba
Ukoliko ste kupili stan u starogradnji, budite spremni i na renovaciju, a evo i kako
Foto: Ilustracija

S obzirom na rastuće cijene nekretnina na tržištu, građani sve teže mogu priuštiti kupovinu stana u novogradnji, posebno u većim gradovima gdje je cijena po kvadratu često nerealno visoka. Velik broj ljudi ima veće povjerenje u stare zgrade smatrajući ih simbolom kvalitetne gradnje. S druge strane, novogradnju izbjegavaju jer se zgrade često nižu brzo, što može ukazivati na sumnjiv kvalitet. I jedna i druga opcija imaju svoje prednosti i mane, ali ključna razlika je u tome što kada kupujete novi stan, možete odmah useliti i početi s namještanjem, dok kod starijih zgrada često slijedi proces renoviranja, bilo manjeg ili većeg opsega.

Adaptacija stana podrazumijeva prilagodbu kupljenog prostora prema vlastitim potrebama i željama putem renoviranja. Ovaj proces može uključivati reorganizaciju prostorija, stvaranje novih soba ili prilagođavanje njihove veličine, često uz rušenje određenih zidova kao ključnog koraka.

Radovi koji stvaraju buku, poput grubih radova, i svi ostali obično se prijavljuju komšijama, s poštovanjem kućnog reda koji je, u današnje vrijeme, često modificiran u usporedbi s ranijim pravilima. Kod adaptacije, često se mijenjaju podovi i stolarija, posebice u zgradama starijim od 30 godina. Ovaj proces zahtijeva temeljito planiranje i značajna financijska sredstva.

Instalacije

Prilikom kupovine stana u staroj zgradi, često se pretpostavlja da su instalacije, bilo električne ili vodovodne, u lošem stanju te da će biti potrebno izvršiti zamjenu. Radovi na zamjeni ovih instalacija često prethode radovima na zidnim površinama. Ponekad je zamjena nužna, dok je ponekad i nemoguća, pa je savjetovanje s električarom i vodoinstalaterom ključno prije nego što krenete s gletanjem i bojenjem. Ovo je posebno važno kada planirate mijenjati položaje prekidača, odvoda i slično, što je česta situacija prilikom promjene rasporeda prostorija.

Postavljanje pločica

Prije radova poput postavljanja pločica, nužna je pažljiva priprema prostora. Ova priprema uključuje radove na instalacijama, a s obzirom na to da se danas pločice često postavljaju i u drugim prostorijama osim kupatila i kuhinje, važno je na vrijeme ih nabaviti. Kupatilo i kuhinja obično su prve prostorije koje se dovršavaju jer su od ključne važnosti za useljenje. Kada su pločice u pitanju, obično je lako naručiti ih, osim ako se odlučite za neki specifičan model koji možda nije dostupan u radnjama.

Osim u kuhinji i kupatilu, gdje je adekvatna hidroizolacija ključna, pločice se sve češće koriste u hodnicima i čak spavaćim sobama. Neki modeli pločica tako vjerno imitiraju izgled parketa da je ponekad teško vizualno razlikovati keramiku od pravog drva. Popularnost ovakvih pločica raste zbog njihovog atraktivnog izgleda, izdržljivosti i lakšeg održavanja.

Nakon postavljanja pločica slijedi faza gletovanja i bojenja, što označava završnu pripremu prostora prije prelaska na ugodniji dio – opremanje namještajem i detaljima.

Ovo su najljepše kombinacije

Ombre zidovi su novi hit u svijetu enterijera

Ljubav ne poznaje godine?

Svi pričaju o novoj romantičnoj komediji Anne Hathaway

Nije samo roditeljima teško

Kako stres roditelja utiče na djecu