pogrešan odnos prema hrani

Kako prekinuti prejedanje i zavisnost od šećera?

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
Zbog pogrešnog odnosa prema hrani, ljudi često, ne samo da ne mogu da smršaju već i ugrožavaju svoje zdravlje.

Zašto godinama pravimo iste greške i kakav je to pravilan odnos prema hrani? Kako prekinuti prejedanje i osloboditi se zavisnosti od šećera, otkrila je u “Jutru” Teodora Delić, terapeut za zavisnost od hrane i šećera.

“Prvi korak, ja kažem svim klijentima, nije da prestanemo (npr. da jedemo čokoladu), nego da ubacujemo. Ne idemo na restrikcije, čak ne idemo ni na zabrane, nego ajde da dodamo više proteina, više povrća, više voća i da pratimo koji su to trenuci kada vi jedete tu čokoladu, taj čips, bilo šta, neki sok. I proces je dugačak, to nije dijeta koja traje mesec, dva, tri, to je program koji traje šest meseci, godinu dana i više, gde mi postepeno, polako uvodimo nove navike, odvikavamo se i učimo nove načine kako da brinemo o sebi, svom životu, a da hrana nije tu”, kaže Teodora, dodajući najčešće razloge zbog kojih ljudi prekomerno jedu:

“Najčešće jedu zato što udovoljavaju drugima, ne mogu da kažu “ne”, pa onda im je najlakše da kažu “ne” sebi. Zato što im je dosadno, zato što su neraspoloženi, tužni, imaju previše obaveza, umorni su, nemaju vremena i onda im je lakše da pribegnu nekim brzim izvorima energije, lakše nego da sede sami sa sobom u svom bolu, lakše nego da se obrate terapeutu za pomoć i onda jedu”, ističe.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba