Za bolji san

Ne možete spavati od vrućine? Evo par savjeta kako to promijeniti

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Ljeto je vrijeme uživanja u sunčanju i opuštanju, no toplotni talasi i visoka vlažnost zraka mogu značajno otežati spavanje. Svi znamo kako visoke temperature mogu ometati kvalitetan san, ali postoje načini da se nosimo s ovom ljetnom neugodnosti i osiguramo miran san. Evo nekoliko savjeta za poboljšanje sna i sprječavanje umora i razdražljivosti tijekom toplih noći.

1. Prilagodite temperaturu sobe

Optimalna temperatura za spavanje kreće se između 15 °C i 19 °C, no ljeti je idealno održavati temperaturu između 20 °C i 23 °C. Ventilator ili klima-uređaj mogu pomoći u postizanju ugodne temperature, ali postoji i prirodniji način. Postavite biljke koje prirodno rashlađuju zrak, kao što su aloe vera, lavanda ili eukaliptus. Ove biljke ne samo da osvježavaju zrak, već dodaju i estetsku vrijednost vašem prostoru.

2. Odaberite posteljinu od prirodnih materijala

Lagane i prozračne posteljine mogu značajno poboljšati kvalitetu sna. Pamuk je izvrstan izbor jer omogućava cirkulaciju zraka i apsorbuje znoj. Također, prirodna svila može rashladiti tijelo, dok bambus i lan pružaju dobar omjer prozračnosti i udobnosti. Izbjegavajte sintetičke materijale koji zadržavaju toplinu i vlagu, što može dodatno otežati spavanje.

3. Održavajte hidraciju

Iako se ne odnosi izravno na prostor, pravilna hidratacija je ključna za održavanje optimalne tjelesne temperature. Pijte dovoljno vode tokom dana kako biste spriječili dehidraciju, koja može uzrokovati buđenje tokom noći zbog žeđi.

4. Tuširajte se u mlakoj vodi

Mlaki tuš prije spavanja može pomoći u snižavanju tjelesne temperature i poboljšati termoregulaciju tijela. Ovo jednostavno rješenje može znatno olakšati spavanje i poboljšati kvalitetu sna tokom ljetnih noći.

5. Udaljite mobitel

Plavo svjetlo koje emitiraju elektronički uređaji poput mobitela, tableta i računara može ometati proizvodnju melatonina, hormona koji reguliše san. Pokušajte izbjegavati korištenje ovih uređaja barem sat vremena prije spavanja. Ako je moguće, ostavite ih u drugoj prostoriji kako biste poboljšali kvalitetu sna.

6. Održavajte redovnu rutinu spavanja

Održavanje dosljednog rasporeda spavanja pomaže vašem tijelu da se prilagodi i održava prirodni ritam. Nastojte odlaziti na spavanje i buditi se u isto vrijeme svaki dan. Vaše tijelo će se vremenom prilagoditi, a vi ćete imati bolji san.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba