brojni benefiti

Sve tajne odlaska u saunu: Skandinavska wellness tradicija dobra je kao i tjelovježba

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
Osim brojnih fizioloških prednosti saune, sjedenje u vrućoj prostoriji pomoći će i smanjenju stresa.

Saune postoje hiljadama godina s raznim verzijama u svim kulturama, a njihovi poklonici uvjereni su da one ne samo da poboljšavaju, nego čak i produžuju život. U Finskoj, odakle riječ “sauna” i potječe, na svake dvije osobe postoji jedna sauna. I čini se da nauka podupire ovaj popularni način opuštanja.

Kako piše The Telegraph, jedna studija Univerziteta Istočne Finske iz 2015. godine promatrala je naučne učinke saune na 2315 muškaraca u dobi od 42 do 60 godina, koji su tokom 20-ak godina redovno, većinu dana u tjednu, posjećivali saune. Istraživanje je otkrilo da su ti muškarci imali 50 posto manje šanse za smrtonosni srčani udar u poređenju s muškarcima koji su u saunu išli jednom sedmično ili manje.

Beskrajan niz pozitivnih učinaka saune na tijelo

Novija istraživanja, provedena na miševima i predstavljena na konferenciji Nutrition 2024, otkrila su da izlaganje cijelog tijela toplom okruženju, poput onog u sauni, barem 30 minuta dnevno, može pomoći starijim osobama, posebno ženama, u borbi protiv pretilosti i inzulinske rezistencije povezane s godinama, prenosi telegram.hr

Prema drugim studijama, saune također mogu smanjiti rizik od razvoja demencije i moždanog udara. Istraživanje sugerira i da “postoje značajni dokazi koji upućuju na to da sauna može izazvati duboke fiziološke učinke”, zaključuje se u pregledu, no dodaje se da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se točno odredilo koja je vrsta saune najkorisnija.

Aktiviraju se proteini koji pomažu složenim procesima

Ove tople sobe stimuliraju prirodni mehanizam regulacije tjelesne temperature, potiču metaboličke promjene na staničnoj razini i potiču tijelo da proizvodi proteine ​​toplinskog šoka. Ti proteini, koji se još nazivaju HSP-ovi, svojom aktivacijom poboljšavaju rad mnogih složenih tjelesnih procesa, uključujući kardiovaskularni sistem i imunitet.

“HSP-ovi su povezani sa smanjenom atrofijom mišića, imaju ulogu u prevenciji Alzheimerove bolesti i povezani su s produženjem životnog vijeka”, ističe dr. Mike Hoaglin, direktor privatnog online pružatelja zdravstvenih usluga DrHouse. 

Dr. Hoaglinu također se sviđa i to što saune potiču proizvodnju melatonina, hormona koji potiče dobar san i čije su široke zdravstvene dobrobiti dobro poznate, u svakoj funkciji tijela i općem blagostanju.

Borba protiv dijabetesa u sauni

Još jedna ključna korist saune je ta što ona povećava osjetljivost na inzulin odnosno učinkovitost tjelesne reakcije na ovaj hormon koji upravlja metabolizmom glukoze i ostale hrane u organizmu.

Suprotnost inzulinskoj osjetljivosti je rezistencija, koja dovodi do dijabetesa tipa 2. “Redovna toplinska terapija ima potencijal poboljšati oslabljenu osjetljivost na inzulin”, navodi se u jednom izvještaju britanskog Nacionalnog centra za biotehnološke informacije (NCBI) iz 2008. godine.

Prema istom izvještaju NCBI-ja, sauna može pružiti “dobrobiti jednake aerobnom treningu”. Time se sugerira da provođenje vremena u sauni, u medicinski kontroliranim uvjetima, pacijentima s kardiovaskularnim problemima može ponuditi blagodati lakšeg kardio treninga.

Je li sauna alternativa treningu?

Dakle, znači li to da je sauna ujedno i alternativa vježbanju za ljude u formi? Odgovor je – donekle. Saune donose kardiovaskularne dobrobiti, no neće učiniti ništa za vaše mišiće, a održavanje dobrog mišićnog tonusa i mase presudno je za zaštitu od osteoporoze i padova u kasnijem životu. Također, ako saunu koristite kao zamjenu za tjelovježbu, propustit ćete i zaštitu od demencije koju dobivate treninzima otpora.

Ali, ono što stručnjaci glasno zagovaraju jest odlazak u saunu nakon vježbanja. Prednosti toga, potkrijepljene znanstvenim istraživanjem, ogromne su. Osim pozitivnog djelovanja na kardiovaskularni sustav i cirkulaciju, odlazak u saunu nakon treninga potaknut će bolji oporavak i rast mišića, smanjenje upale, povećati izdržljivost, poboljšati fleksibilnost…

Ta često spominjana dobrobit saune, proučavana još od 1980-ih, povezana je s povećanom proizvodnjom ljudskog hormona rasta (HGH), stimuliranog prethodno spomenutim proteinima toplinskog šoka. To je dobro jer HGH pomaže rastu mišića i čuva koštanu masu, što su dvije stvari o kojima jako želite voditi računa kako starite jer starenjem proizvodnja HGH-a opada.

Otiđite u saunu i zaboravite na stres

Još jedna prednost redovitog korištenja saune jest i ta da sjedenje u vrućoj prostoriji u tijelu smanjuje razinu problematičnog hormona stresa, kortizola.

Ako se pitate koliko biste često onda trebali odlaziti u saunu, čak i jedan odlazak tjedno donijet će vam dobrobiti mišićnog i mentalnog opuštanja i boljeg sna. Na početku je najbolje kratko boraviti u sauni, po pet minuta, a onda postupno povećavati vrijeme. Prije ulaska u saunu popijte čašu vode i istuširajte se, a dobro je ne sjediti preblizu vrućeg kamenja u sauni. Također, nikada nemojte zadrijemati u sauni.

Nakon izlaska je važno polako se ohladiti, a ako imate problema s visokim krvnim pritiskom ili bilo koju vrstu srčane bolesti, posavjetujte se s doktorom prije nego što se odlučite posjetiti saunu.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba