Stručnjaci upozoravaju

Zbog čega ne treba ostavljati rernu otvorenu nakon pečenja?

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
Mnogi prave istu grešku nakon pečenja u rerni, a stručnjaci upozoravaju na potencijalne posljedice koje mogu nastati ako se slijedi ispravan postupak hlađenja.

Nakon što ispečete jelo, posebno na visokim temperaturama, potrebno je neko vrijeme da se rerna ohladi.

Iako mnogi ljudi ostavljaju vrata rerne otvorena kako bi ubrzali proces hlađenja, stručnjaci upozoravaju da to može biti štetno.

Naime, previše vrućeg vazduha iz rerne može oštetiti okolni namještaj, što je često i navedeno u upozorenjima proizvođača kuhinjskih uređaja. Najosjetljiviji su oni od aluminijuma, koji lako reaguju na promjene temperature. Drvena vrata, iako manje osjetljiva na toplinu, takođe mogu pretrpjeti oštećenja boje ako su izložena prekomjernoj temperaturi, prenose Nezavisne.

Druga uobičajena praksa je ostavljanje vrata rerne samo malo otvorenim kako bi vrući vazduh izašao. Međutim, to može oštetiti šarke koje omogućuju otvaranje i zatvaranje vrata, što može dovesti do njihovog trajnog oštećenja. Ako već želite otvoriti vrata, bolje je to učiniti do maksimalne širine, što može pomoći u širenju ugodne topline unutar kuhinje, ali takođe širi mirise pečene hrane.

Držanje vrata potpuno otvorenim može takođe biti opasno, pogotovo ako su u domu mala djeca, jer predstavlja bezbjednosni rizik.

Iako će vrijeme hlađenja biti duže ako vrata ostavite zatvorena, moderne električne rerne opremljene su ventilatorima koji omogućuju pravilno izbacivanje toplog vazduha i vlage. Držanjem vrata zatvorenim tokom hlađenja izbjegavate sve potencijalne probleme i oštećenja.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba