Sve što trebate znati

Azelaična kiselina: Ključ za ujednačen ton kože i liječenje akni

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Azelaična kiselina je jedan od najmoćnijih i najpodcjenjenijih sastojaka u njezi kože. Ova kiselina, dobivena iz ječma, raži i pšenice, pruža brojne prednosti za kožu zahvaljujući svojim antibakterijskim, protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Ako ste još uvijek neupoznati s njenim svojstvima, vrijeme je da otkrijete kako vam može pomoći.

Azelaična kiselina spada u porodicu dikarboksilnih kiselina i nije samo još jedna "kiselina" u svijetu njege kože. Ova molekula ima snažna antibakterijska svojstva koja pomažu u borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne. Osim toga, djeluje kao blagi piling koji potiče obnovu ćelija i smanjuje hiperpigmentaciju, čime pomaže u ujednačavanju tona kože.

Prednosti azelaične kiseline

Liječenje akni

Azelaična kiselina uspješno ubija bakterije koje uzrokuju akne, smanjujući upalu i sprječavajući nove izbočine.

Smanjenje hipergpigmentacije

Smanjuje tamne mrlje i ožiljke od akni, smanjujući vidljivost hiperpigmentacije zahvaljujući svojoj sposobnosti da apsorbira tirozinazu – enzim uključen u proizvodnju pigmenta.

Ujednačavanje tona kože

Djeluje na ujednačavanje tena i smanjenje crvenila uzrokovanog stanjima poput rozaceje.

Ko sve može koristiti azelaičnu kiselinu?

Azelaična kiselina je pogodna za sve tipove kože, uključujući osjetljivu kožu. Preporučuje se da oni s osjetljivom kožom započnu s korištenjem jednom dnevno i postupno povećaju učestalost na dva puta dnevno. Ako dođe do iritacije, najbolje je konsultovati se s dermatologom.

Ova kiselina se može koristiti u kombinaciji s drugim aktivnim sastojcima poput vitamina C, AHA, BHA i retinoida. Međutim, ako koristite proizvode za njegu kože na recept, obavezno se posavjetujte s dermatologom prije nego što u svoju rutinu uključite azelaičnu kiselinu.

Koncentracija azelaične kiseline

Proizvodi s azelaičnom kiselinom dolaze u različitim koncentracijama, od 1% do 15%. Niže koncentracije mogu biti učinkovite za svakodnevnu njegu, odčepljivanje pora i smanjenje upala, dok više koncentracije mogu biti korisne za ozbiljnije probleme poput dubokih akni ili vidljive hiperpigmentacije.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba